Undersökning: ’Mördaren inte svårt psyksjuk’

1 av 5 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Rättegången mot den misstänkte 19-åringen har inletts.

avEric Tagesson, Linda Hjertén

KRIM

Den 19-årige mannen var okänd för polisen när han dödade Ida Johansson, 21.

I dag kom beskedet att han inte lider, eller led, av en allvarlig psykisk störning.

Under utredningen har han själv berättat att mordet var helt oprovocerat.

Den 5 augusti i år gav sig 21-åriga Ida Johansson ut på en joggingtur i friluftsområdet Runby i Upplands Väsby.

Men Ida kom aldrig hem igen.

Tidigare ostraffad

Sex timmar senare hittades hon död i skogen, en kort bit från löpspåret. Polisen kunde snabbt konstatera att hon var bragd om livet och en förundersökning om mord inleddes.

I över en månad jagade polisen gärningsmannen – innan man den 10 september grep en tidigare ostraffad 19-årig man från Upplands Väsby.

Han erkände tidigt mordet, men kunde inte lämna någon förklaring. Efter en §7-utredning, tidigare kallad liten sinnesundersökning, beslutades att han skulle genomgå en omfattande psykiatrisk utredning. Den är nu klar - och 19-åringen lider enligt undersökningen av en psykisk störning, men inte så allvarlig att han inte kan dömas till fängelse.

Trygg uppväxt

Under utredningen berättade 19-åringen att han växt upp under trygga förhållanden, men att han under mellanstadietiden utsatts för svår mobbning i skolan.

Hans bakgrund har kontrollerats, och från skolan har man hittat anmärkningar om att han uppträtt aggressivt när han haft problem att göra sig förstådd. Vid något tillfälle har han slagit en klasskamrat i huvudet med en pinne så hårt att det började blöda.

19-åringen har, säger han, aldrig provat narkotika, och hans alkoholkonsumtion inskränkte sig till ett par folköl i veckan.

Psykiatrikontakt

Han har under perioder haft kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, en kontakt som upphörde 2012.

Han har under undersökningen sagt att han uppfattar sig själv som psykiskt frisk, "med undantag för de tillfällen han blev höggradigt aggressivt uppladdad".

Då, säger han, uppfattade han sig själv som psykiskt sjuk.

Han visade, i slutet av utredningen, ånger för det han gjort, och önskade det ogjort, står det i utlåtandet.

Det framgår också att 19-åringen vid tiden för mordet inte hade någon "sviktande verklighetsförankring" eller "bristande insikt i aktuella gärningar eller konsekvenserna av dem".

Utredningen konstaterar också att det finns en "förhöjd risk för återfall" i allvarlig brottslighet om hans psykiska hälsa inte följs upp. 

ARTIKELN HANDLAR OM