Flera kvinnor dödades av okända gärningsmän

KRIM

Över 110 personer tros ha mördats under 2017.

De flesta av personer de haft någon form av relation till – men under året har också flera kvinnor mördats av män de aldrig träffat.

– Tittar man på statistik och erfarenhet pekar allt på att det är väldigt ovanligt när det handlar om dödsfall, säger kriminologen Fatima Addberger.

1 av 5 | Foto: Janne Heikkinen
Kriminologen Fatima Addberger.

Enligt Aftonbladets genomgång över misstänkta mord under förra året har över 110 personer mist sitt liv på grund av dödligt våld. Det handlar om dödsskjutningar, våld i relationer och bråk som utmynnat i död.

Det handlar också om kvinnor som mördats av för dem okända gärningsmän: Elena Åsberg, 55, som mördades vid en återvinningsstation i Surahammar, en kvinna i 90-årsåldern som mördades i ett soprum i Norsjö och en kvinna som överfölls och mördades i ett joggingspår i Ulricehamn.

I det sista fallet har polisen ännu inte gripit någon misstänkt.

Även i Mantorp i juni, där en äldre kvinna och hennes make mördades, är gärningsmannen som nu sitter häktad misstänkt för dådet, en person som inte haft någon känd koppling till paret.

Ovanligt med överfallsmord

Att gärningsmän mördar för dem helt okända personer är ovanligt, enligt kriminolog Fatima Addberger.

– Oftast finns det en relation mellan gärningspersonen och offer även om kopplingen ibland kan vara långsökt, säger Fatima Addberger.

Om det handlar om en trendökning är för tidigt att säga, menar Fatima Addberger. Däremot tror hon att psykiska problem och hur väl dessa upptäcks av samhället påverkar hur många överfallsmord som sker.

– Jag tror att vi har att göra med en ökande psykisk ohälsa i samhället och att flera personer faller igenom skyddsnätet, säger hon och tillägger:

– När en grupp människor inte finns på radarn längre och där varken samhället eller anhöriga kommer i kontakt med människorna så reagerar man inte innan katastrofen är ett faktum.

”Väntar på att något hemskt ska hända”

Som exempel tar hon mannen i 30-årsåldern som enligt tingsrätten överföll och mördade Elena Åsberg på en återvinningsstation i Surahammar i augusti. Just nu genomgår mannen en stor rättspsykiatrisk undersökning då man misstänker att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Enligt åklagaren var Elena Åsberg ett ”oskyldigt offer för hans aggressivitet” som helt saknade koppling till gärningsmannen. Tidigare misstänks mannen ha uppsökt en vårdcentral och där uppträtt våldsamt och hotfullt och bland annat kallat läkaren för ”hora”.

– Det känns som typexemplet på när någon faller offer och dör av en främlings agerande där det funnits psykisk sjukdom. I det fallet blir man jätteförvånad hur han har kunnat flyga under radarn när det finns så tydliga tecken på att han inte mår bra. Det är nästan som att man väntar på att något hemskt ska hända, säger Fatima Addberger.

Så många dödas varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Surahammar

Norsjö

Ulricehamn