Läkare höll kvinna fången

Dom mot läkaren Martin, 38

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

Åtalades för att ha kidnappat och hållit kvinna i bunker

Läkaren Martin, 38, kidnappade en ung kvinna.

Enligt planen skulle han hålla henne inlåst i flera år och regelbundet genomföra samlag med henne.

Nu har domen fallit.

Han döms till tio års fängelse för människorov men frias för våldtäktsanklagelserna.

Det var fredagen den 18 september förra året som den 38-årige Martin kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen i centrala Stockholm i sällskap med en kvinna.

Anledningen var att han och kvinnan åkt till kvinnans lägenhet - men eftersom kvinnan var anmäld försvunnen och polisen bytt ut låset kom de inte in.

Injicerade sömnmedel

Mannen berättade för poliserna att allt var bra, och att de ville ha tillgång till lägenheten.

Men poliserna som tog emot dem anade oråd och tog kvinnan avsides. Då berättade hon den fruktansvärda sanningen.

En knapp vecka tidigare hade hon och den 38-årige läkaren träffats i hennes lägenhet. Martin hade bjudit på jordgubbar och champagne, och även haft med sig parfym i present.

En del av jordgubbarna, som Martin märkt med en tuschpenna, var preparerade med sömnmedel - och efter att kvinnan förlorat medvetandet våldförde han enligt åklagaren sig på henne.

Han förde henne sedan till sin bil, i en rullstol, och körde mot sin gård i Skåne. Flera gånger under resan injicerade han nya dosersömnmedel.

När hon vaknade låg hon i en säng i mannens bunker.

– När jag vaknade hade jag en eller två kanyler i ena armen, säger hon i förhör.

"Flera år"

På gården i Skåne hade han under flera år byggt en träbyggnad, som såg ut som en maskinhall. Men den var försedd med en "skendörr" innanför vilken han byggt en bunker med ett "cellutrymme".

38-åringen bad kvinnan berätta om sina mat- och bokpreferenser så hon skulle ha det bra då hon skulle bli tvungen att stanna i bunkern "i flera år".

– Han sa att tänkte ha mig där i ett par år och då får jag ju väldig panik och börjar skaka i hela kroppen, säger kvinnan i polisförhör.

– Jag visste inte vad som skulle hända. Om han skulle tortera mig, döda mig eller våldta mig.

Höll fängslad i sex dagar

"Cellen har varit låsbar med två säkerhetsdörrar av metall försedda med elektroniska kodlås. Cellens konstruktion har medfört att den varit ljus- och ljudisolerad", står det i stämningsansökan.

"I anslutning till träbyggnaden har XX byggt en insynsskyddad rastgård. Syftet med byggnaden har varit att utan upptäckt kunna hålla människor inspärrade under en längre period."

Hittade kontrakt

Under förundersökningen kontrollerade polisen bland mycket annat mannens dator.

Där hittade de ett "sexslavs-kontrakt".

Kontraktet skulle löpa över tio år, och det finns makabra "klausuler" om möjlighet till både avdrag på tiden, och förlängning av den.

Under kontraktstiden skulle kvinnan ställa upp på både sex och oralsex, tvingas pierca sig, bli fotograferad och filmad och tvingas skriva brev till sina anhöriga.

Om kvinnan ställde upp på exempelvis analsex eller låta mannen amma henne så skulle ett år dras av på tiden.

Det framgår av kontraktet att det skulle kunna hållas fler personer inspärrade, då det innehåller en "klausul" om kollektiv bestraffning, för det fall en av de fångna bröt mot reglerna.

I kontraktet står att om kvinnan förnekar sex så läggs hundra dagar på fångenskapstiden, om hon försöker rymma läggs fem år på tiden, och om hon onanerar får hon två års bestraffning.

Tog blodprover

I sex dagar höll han kvinnan inlåst. Han tog blodprover på henne, vilka han tog med till sitt arbete och lät analysera. Syftet ska ha varit att kontrollera om hon hade några sjukdomar - eftersom han planerade att regelbundet förgripa sig sexuellt på kvinnan. Vid något enstaka tillfälle fick kvinnan lämna bunkern för att duscha, och hon förseddes då med handfängsel.

– Du kan skrika hur mycket du vill men det är ingen som kommer höra dig, sa han till sitt offer.

På den sjätte dagen körde mannen tillsammans med kvinnan till Stockholm. Syftet var att hämta några av kvinnans tillhörigheter i hennes lägenhet. Men kvinnan anhöriga hade flera dagar tidigare kontaktat polisen och anmält henne försvunnen. Därför hade polisen tagit sig in i hennes lägenhet och bytt ut hennes lås. De lämnade en lapp på dörren.

Mannen förde då kvinnan till polishuset på Kungsholmen i Stockholm. Han hade med sig en replika av en pistol som han visade för kvinnan.

Men framme vid disken anade poliserna oråd, och tog kvinnan avsides. Kort därefter kom flera polismän ut och grep mannen.

Tio års fängelse

I dag kom domen i Stockholms tingsrätt.

Martin, 38, döms för människorov, men frias för våldtäkt. Straffet blev tio års fängelse.

Han ska också betala skadestånd till kvinnan på drygt 180 000 kronor.

"Tingsrätten har grundat sin dom framförallt på det som målsäganden har berättat och den omfattande skriftliga bevisningen och funnit att förutsättningarna för att döma för människorov är uppfyllda," skriver rätten i ett pressmeddelande.

"När det gäller åtalet för grov våldtäkt har tingsrätten kommit fram till att bevisningen inte räcker för att det ska vara ställt bortom rimligt tvivel att läkaren har genomfört ett samlag med målsäganden när hon var drogad."

Vad gäller straffet, tio år, skriver rätten:

"Skälet till det långa straffet är att läkaren har planerat gärningen minutiöst och under lång tid. Vidare har läkaren utsatt målsäganden för allvarliga risker genom att medicinera henne och hålla henne inspärrad under mycket obehagliga former i den ljus- och ljudisolerade bunkern. Läkarens avsikt var också att hålla målsäganden inspärrad under lång tid vilket han informerat henne om. Tingsrätten har inte ansett att den psykiska störningen, som inte är allvarlig, ska påverka straffet i förmildrande riktning."

"Adekvat påföljd"

Åklagare Peter Claesson säger att han är nöjd med domen, trots att han yrkat på 15 års fängelse.

– Tio år är en adekvat påföljd, säger han.

Han säger att vad gäller våldtäkten fanns det "bevissvårigheter".

– Tingsrätten gör en annan bedömning än jag gjorde, det får man respektera.

Kvinnans målsägarbiträde Jens Högström säger att han tycker att straffet är lågt.

– Jag tycker också han borde fällas för våldtäkten. Vi får ta ställning till om vi ska överklaga. Magkänslan är att vi kommer göra det.

Offret är, säger målsägarbiträdet, besviken över att 38-åringen inte döms för våldtäkt och att tio års fängelse inte är tillräckligt hårt straff.

I domen framkommer flera nya hemska detaljer. Bland annat sa 38-åringen enligt kvinnan att han om hon skulle bli gravid "skulle han kunna förlösa henne i

bunkern eftersom han är läkare."

Det framgår också att mannen en dag kom in i bunkern med en av de masker han skaffat på sig. Kvinnan trodde då att det var en annan person, som skulle rädda henne. Men sedan tog Martin av sig masken.

– Jag blev jätteledsen.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det var den perfekta flickvännen, det var så han resonerade”

ÄMNEN I ARTIKELN

Läkare höll kvinna fången

Stockholm

Brott

Våldtäkt