I dag faller domen mot Lottas misstänkte mördare

1 av 6 | Foto: PRIVAT
Efter tre dagar i respirator, till följd av misshandeln, somnade Lotta Rudholm in, omgiven av anhöriga.
KRIM

I dag faller domen mot Martin Jonsson som misshandlade Lotta Rudholm till döds.

För vänner och familj har det varit tuffa månader av sorg och saknad.

– Lotta var hemskt omtyckt av alla, sprudlande glad och full av energi. Det är så jag minns henne nu, säger Lottas storasyster Camilla Rudholm.

Det har gått nästan fem månader sedan Lotta Rudholm, 41, misshandlades till döds i sin lägenhet i Bromma i västra Stockholm.

Martin Jonsson, 33, som Lotta haft en kort relation med, var enormt svartsjuk och kontrollerande. Natten mot 4 juni slutade med att Martin Jonsson misshandlade Lotta Rudholm så svårt att hon aldrig vaknade igen.

– Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant. Det har varit så jobbigt. För att jag inte visste och för att jag inte kunde hjälpa henne. Hon fick aldrig det stöd hon behövde, säger Lottas bästa barndomsvän.

Stängde av respiratorn

Under rättegången, som avslutades för två veckor sedan, hävdade Martin Jonsson att han inte mindes vad som hände i lägenheten.

Men polisernas och ambulanspersonalens vittnesmål berättar om ett ursinnigt våld, främst mot Lotta Rudholms huvud.

Hon fördes till Karolinska universitetssjukhuset och vårdades på intensivvårdsavdelning.

Men det fanns inget att göra, hon var hjärndöd.

– Jag satt hos henne och höll henne i handen. Men innan de stängde av gick jag, jag ville att hon skulle leva när jag gick. Jag sa "hejdå Lotta, vi ses igen, men inte snart”, säger barndomsvännen.

En liten stund senare, på tisdagseftermiddagen 7 juni, stängde läkarna av respiratorn. Hon somnade in med sina närmaste vid sängkanten.

”Lotta kan inte föra sin talan”

Några timmar senare publicerade Aftonbladet första artikeln med bild på Lotta. Det var på hennes familj initiativ – de ville inte att Lotta skulle bli ytterligare en siffra i statistiken.

Hon fick inte glömmas bort.

– Vi gör det för Lottas skull. Hon kan inte längre föra sin talan, sa Camilla Rudholm, syster till Lotta, under rättegången.

– Det här måste leda till förändring. Trots att det är otäckt har ingen backat. Familj och vänner har stått upp för Lotta, rakryggade och för kärlek och respekt, säger barndomsvännen.

– Hon stod upp för andra.

Efter det har det skrivits många artiklar om mordet på Lotta, men framför allt om mannen vars dom faller i dag:

Om Martin Jonssons våldsamma bakgrund, missbruk och hur han flera gånger har dömts för att ha misshandlat sina flickvänner.

Om hur kriminalvårdens riskanalys talade för att han skulle kunna återfalla i partnervåld när han försattes på fri fot.

Vännen: ”Hon var lite blyg”

Fredagen den 22 juli begravdes Lotta Rudholm i domkyrkan i hemstaden Härnösand. Kyrkan var dekorerad med äpplen och blomblad. Storasyster Camilla valde blommorna till kistan.

Familj och vänner beskrev henne som sprallig och envis. En moster som var särskilt kärleksfull mot sina systerbarn.

– Hon kunde nog uppfattas som lite blyg, försiktig och försynt. Men när hon kände sig trygg kom det busiga fram, säger Lottas barndomsvän.

– Vi blev unga kvinnor tillsammans. Hade det inte varit för Lotta hade jag inte varit den jag är i dag. Vi stod där framför spegeln och sprejade luggarna, vi var så fina.

Några dagar efter att Lotta dog samlades drygt 300 vänner och Härnösandsbor i stadsparken i hemstaden för att hedra hennes minne.

En lokal musiker sjöng ”Ta mig till havet”. På begravningen några veckor senare framförde Carola Häggkvist ”När löven faller” i kyrkan. Två av Lottas favoritlåtar.

”Hon älskade kanelbullar”

Camilla Rudholm kunde till en början inte få bort bilden från sitt huvud av Lotta i sjuksängen. Allt hon kunde tänka på när hon tänkte på Lotta var bilden av en person som misshandlats bortom igenkännelighet.

– Vi var tvungna att titta på kännemärken så att vi kunde se att det var hon, hennes naglar och en leverfläck på benet. Han hade riktat in sig på hennes huvud, har systern Camilla tidigare sagt.

Men de hemska minnena har nu fått ge vika för den Lotta som hon var i livet.

– Jag kan skratta åt minnen vi hade och äter jag en kanelbulle så äter jag för Lotta – hon älskade kanelbullar. Lotta var hemskt omtyckt av alla, sprudlande glad och full av energi. Det är så jag minns henne nu.

Domen mot Martin Jonsson faller klockan 11 i dag.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse för mord.

 PLUS:  Lotta blev bara 41 år

ARTIKELN HANDLAR OM