Esa Teittinen

Morddömde Esa Teittinen släpps fri – efter åtta år i fängelse

Av: 

Eric Tagesson

Amanda Skagerström Lindau

Isabelle Nordström

KRIM

Esa Teittinen, 62, dömdes 2010 till fängelse i 15 år för mord på en vän.

I våras beviljades han resning och fallet prövades på nytt i hovrätten.

I dag försattes Esa Teittinen på fri fot, vilket tyder på att rätten kommer fria honom från mordanklagelserna.

– Det känns bra, sanningen har kommit fram, säger Esa Teittinen till Aftonbladet.

Den 14 december 2009 hittades en 70-årig man, vän till Esa Teittinen, död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Det var Esa Teittinen som larmade polisen om dödsfallet.

En kvinna, som också befann sig i lägenheten, pekade för polisen ut Esa som mördaren. Men någon stödbevisning fanns inte, polisen genomförde aldrig någon brottsplatsundersökning och dödsorsaken gick aldrig att fastställa.

Trots det dömdes Esa Teittinen för mord, till 15 års fängelse.

Sökte resning

Esa Teittinen, som hela tiden nekat till att ha dödat sin vän, sökte flera gånger resning i Högsta Domstolen från fängelset, och i våras beslutade HD att ta upp fallet.

Eftersom åklagare Ida Arnell anser att bevisningen räcker, kom fallet att prövas i Hovrätten igen.

Huvudvittnet, kvinnan som var i lägenheten, vittnade på nytt i rätten. Men hennes berättelse hade ändrats på flera väsentliga punkter, vilket Esa Teittinens advokat Marko Tuhkanen menar kraftig underminerar hennes trovärdighet.

Bland annat uppgav hon att hon sett hur Esa Teittinen pressade ner mannens huvud under vattenytan - något hon aldrig tidigare berättat om.

Anlitat professorer i rättsmedicin

Att den avlidne mannen hade 3,4 promille i kroppen när han dog gör också att det inte kan uteslutas att han drunknade utan att någon annan varit inblandad.

Enligt Marko Tuhkanen menar två professorer i rättsmedicin nu att mannen kan ha drunknat, men att det inte finns spår som tyder på dränkning.

– Professor Karhunen uttrycker sig som så att utifrån de här obduktionsfynden kan han säga att det är omöjligt att den här mannen är dränkt, för man kan inte svälja så mycket vatten som man fann i hans mage, utan andningsreflexerna sätter in och då borde man ha hittat vissa spår i hans lunga som inte fanns där, säger Marko Tuhkanen.

– Egentligen är den viktigaste pusselbiten att vi kunnat visa genom vetenskap, alltså inga osäkra vittnesutsagor, att åklagarens hypoteser varit felaktiga.

Försatt på fri fot

I går avslutades den nya rättegången efter två veckors förhandlingar i Svea Hovrätt.

Och efter förhandlingen beslutade rätten att försätta Esa Teittinen på fri fot - vilket i praktiken innebär att de inte anser att bevisningen håller för att döma honom för mord och att han kommer frias från anklagelserna.

– Jag vågar nog påstå att så kommer att bli fallet. Det är en stor lättnad och man blir faktiskt lite känslomässigt berörd också. Det har varit en lång kamp och otroligt många timmar man har lagt på det här, säger Marko Tuhkanen.

Han kan, om han frias helt, begära skadestånd för den tid han suttit i fängelse. I fjol friades Kaj Linna efter 13 år i fängelse, för att mord han inte begått.

Han tillerkändes sammanlagt 18 miljoner kronor.

”Sanningen har kommit fram”

– Det känns bra, sanningen har kommit fram, säger Esa Teittinen när Aftonbladet möter honom utanför Kronobergshäktet.

Han bär på två bruna papperskassar med tillhörigheter och en röd ihoprullad madrass. Madrassen ska han ha om det inte finns någon på härbärget där han tänkt spendera natten.

Esa Teittinen säger att han visste redan i går att han skulle släppas på fri fot i dag. Det första han ska göra i frihet är att ”koppla av och ta det lugnt”.

– Jag vill tacka media för all hjälp.

Domen kommer om drygt två veckor. Då kommer Esa Teittinen och försvaren att kalla till pressträff.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

LÄS OCKSÅ

DOKUMENT: Dömdes för mord på sin vän – men nu kan han få resning

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Esa Teittinen

LÄS VIDARE

Oisín Cantwell: Denna gång kommer Esa sannolikt att frias

ÄMNEN I ARTIKELN

Esa Teittinen

Svea hovrätt

Brott

Kaj Linna