Västerås

Två kidnappningsförsök i centrala Västerås – på samma dag

Far och son gripna efter insats

Av: 

Jamshid Jamshidi

KRIM

Först försökte två män dra in en man i en bil i Västerås – senare på kvällen inträffade ett liknande kidnappningsförsök.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det koppling till organiserad brottslighet och polisen utreder om det kan handla om samma motiv.

Flera personer ur allmänheten blev vittne till den första attacken.

Strax innan klockan 15 i går sågs två män överfalla en man i 30-årsåldern på Kakelgatan i Västerås. Gärningsmännen ska ha misshandlat offret och sedan försökt dra in honom i en hyrbil, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Men förövarna misslyckade med det som polisen nu utreder som ett kidnappningsförsök.

Polisen inledde en stor insats med bland annat hundpatruller och kunde senare gripa två män. De är i 20- och 25-årsåldern och misstänks för försök till människorov.

– Personer som befann sig i närheten av gärningen ringde till polisen. Två personer greps och sitter nu anhållna. I det första korta förhöret nekar de båda till brott. Vi håller nu fortsatta förhör med målsägande och vittnen och misstänkta. I nuläget kan jag inte lämna så mycket mer detaljer för vi är i ett tidigt skede i utredningen, säger kammaråklagare Jenny Alriksson.

Klockan 21.55 larmades polisen på nytt till centrala Västerås.

Åklagaren: Misshandlad rätt rejält

En man, även han i 30-årsåldern, som befann sig vid Kopparbergsvägen i stadsdelen Östermalm blev angripen. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det två gärningsmän beväpnade med kniv som hotade och misshandlade mannen.

– Våldet består av slag och sparkar, rätt rejält, säger Carl-Johan Norström, åklagaren som har ärendet på sitt bord.

Knivmännen försökte sedan få in offret i ett fordon, enligt åklagaren.

– De försöker dra in honom i en bil och skada honom. Men han lyckas undkomma och ta flykt till ett hotell och därifrån ringa polisen, säger Carl-Johan Norström.

Förutom försök till människorov rubriceras händelsen även som grovt rån, då förövarna fick med sig mannens värdesaker innan de flydde platsen.

Senare på kvällen greps två personer misstänkta för brotten. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en man i 45-årsåldern och hans son i 25-årsåldern. De hittades efter en jakt i en närliggande kommun och polisen tvingades använda pepparsprej vid gripandet, enligt samma uppgifter.

– Vi har hört dem kort inledningsvis. De har fått försvarare och delgivits misstanke. De är fortsatt anhållna. Vi jobbar för fullt med det. Jag kommer ta ställning i morgon eftermiddag till om de ska begäras häktade, säger Carl-Johan Norström.

Genrebild på blåljus.

Polisen: Ganska ovanliga brott

Enligt Aftonbladets uppgifter kopplas målsägande i båda ärendena till gängkriminalitet. Tre av de misstänkta kan länkas till organiserad brottslighet.

Uppgiftslämnare säger till Aftonbladet att det finns omständigheter som gör att polisen till viss del ser kopplingar mellan händelserna.

– Bland annat utreds det, utifrån inkomna uppgifter, om det funnits samma ”orsak” bakom båda brotten, säger källan.

Åklagarna i respektive utredning uppger att man för närvarande inte sätter händelserna i samband. Jenny Alriksson säger:

– Man utreder med öppna ögon men så som det ser ut nu är de inte relaterade till varandra.

Johan Thalberg, presstalesperson på Västeråspolisen, vill inte heller bekräfta Aftonbladets uppgifter.

– Polisen kan inte se några direkta kopplingar mellan ärendena just nu. Men per rutin, när det sker två ärenden med ganska ovanliga brottsrubriceringar nära varandra, så tittar man på om det skulle kunna finnas några kopplingar. Det är inget brott man ser varje dag, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Klädde ut sig till kakförsäljare och rånade familj: ”Barn nära träffas av skott”

ÄMNEN I ARTIKELN

Västerås

Västmanlands län

Våldsbrott

Rån

Kidnappning