Uppsala

Dom för gruppvåldtäkt mot pojke

Av: 

Anders Johansson

KRIM

Fem tonårspojkar stod åtalade för grov våldtäkt mot en minderårig pojke i Uppsala.

I dag kom domen.

De fem döms till sluten ungdomsvård på drygt ett år och yrkandet om utvisning ogillas.

Händelsen inträffade sent en kväll i slutet av oktober. De fem drog med sig den yngre pojken in i ett skogsparti. De slog honom i huvudet och mot kroppen och höll för hans mun. Enligt stämningsansökan genomförde de handlingar som är jämförliga med samlag.

Gärningsmännen ska enligt åtalet också ha dödshotat pojken med kniv, spottat på honom och bitit honom i ryggen.

Åklagaren ansåg att brotten skulle bedömas som grova då flera personer deltagit och förgripit sig på pojken, att övergreppet varit planerat och pågått under minst en timme.

Gruppvåldtäkten filmades - fem tonåringar åtalas

Åklagaren menade att de fem visat särskild råhet och hänsynslöshet genom att ha filmat delar av övergreppet.

En av dem hade även hotat att publicera filmen på Facebook om pojken skulle berätta om händelsen för polisen, något åklagaren menade var att betrakta som övergrepp i rättssak. Det faktum att han hade filmen på sin mobil skulle betecknas som barnpornografibrott.

Två av dem var åtalade även för andra brott, en för grov misshandel och en annan för ringa narkotikabrott. Både åtalade och offer har kommit till Sverige som flyktingar.

Oklart motiv

Åklagaren Johan Strömbäck hade bedömt straffvärdet till omkring sex års fängelse. Men då de tilltalade enligt åtalet är i 17-årsåldern yrkade han på sluten ungdomsvård.

Motivet till övergreppet är oklart.

– Kanske var det en form av bestraffning, har Johan Strömbeck tidigare sagt till Upsala Nya Tidning.

Uppsala tingsrätt fäller i dag de fem för bland annat grov våldtäkt. Fyra av dem, som är 17 år, får sluten ungdomsvård i ett år och tre månader, och den femte, som är 16, får ett år och en månad.

Utvisas inte

Vad gäller åklagarens yrkande om utvisning har tingsrätten vägt in att Migrationsverket den 8 december lämnat nya rekommendationer avseende Afghanistan, där de fem är medborgare. I de nya rekommendationerna framgår att säkerhetsläget i landet väsentligt har försämrats. Ur domen:

Tingsrätten finner dock att samtliga tilltalade mot bakgrund av deras ålder samt säkerhetsläget i Afghanistan skulle drabbas mycket hårt av utvisning. Yrkandet om utvisning avslås för samtliga tilltalade.

De fem döms också att gemensamt betala skadestånd med sammanlagt 225 000 kronor till brottsoffret som är under 15 år.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Sexualbrott

Afghanistan

Våldtäkt