Clark Olofsson nekas förflyttning till Sverige

avJohanna Rapp

Clark Olofsson, 70, ville flyttas till Belgien för att friges snabbare.

Hade han i stället stannat i Sverige hade han kunnat vara en fri man i morgon.

Därför ansöker Sveriges mest ökände bankrånare om att återigen överföras till Sverige.

Men enligt ett beslut från Kriminalvården vill de inte ta tillbaka honom.

1 av 2 | Foto: Eric Tagesson
Clark Olofsson fotograferad när han satt på Kumla.

70-årige Clark Olofsson, eller Daniel Demuynck som han numera heter, avtjänar nu ett nioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott i Belgien. Förutom åren för narkotikabrott förverkades också fem år av en tidigare villkorlig frigivning från Danmark.

Clark Olofsson, som tidigare avsagt sig sitt svenska medborgarskap för att bli belgisk medborgare, ansökte flera gånger om att få avtjäna sitt straff där. I november förra året fick han sin vilja igenom, och överfördes då till Belgien.

I en intervju som Aftonbladets Eric Tagesson gjorde med Clark Olofsson när han fortfarande satt på Kumla, menade Olofsson att Belgien snart skulle försätta honom på fri fot.

– Då kommer jag komma ut såhär, sa han och knäppte med fingrarna.

Men så har det inte blivit.

– I Belgien finns det inte något beslut när han ska friges, de har en annan typ av resolutioner när det gäller frigivning. Man kan säga, man kommer ut snabbare om man avtjänar straff i Belgien om man inte är dömd tidigare, men är man dömd tidigare så har de inte samma regelverk som i Sverige, säger hans advokat Peter Althin.

Blivit fri – i Sverige

Hade Clark Olofsson istället stannat kvar i Sverige så skulle han ha kunnat bli villkorligt frigiven under fredagen.

– Det hade han blivit om han varit i Sverige, men han är ju i Belgien, säger Peter Althin.

Därför har Clark Olofsson ansökt om att överföras till Sverige, något som Belgien har sagt ja till. Tidigare i år ansökte Clark Olofsson om att återfå sitt svenska medborgarskap.

– Belgien har beslutat att han kan överföras till Sverige och eftersom han är svensk medborgare så väntar vi på ett beslut från Sverige att de ska acceptera det, säger Althin.

Säger nej

Men enligt ett beslut från Kriminalvården säger man nej till förflyttningen tillbaka till Sverige. Detta eftersom domen han avtjänar inte har fattats i Belgien och det då inte skulle bli fråga om ett överförande av en utländsk dom:

”Belgiska myndigheter har beslutat att erkänna och verkställa den svenska domen i Belgien. Det är således inte fråga om ett överförande av en utländsk dom utfärdad i Belgien såsom det definierats i rambeslutet”, står det i beslutet från Kriminalvården.

När Aftonbladet talar med Peter Althin känner han inte till uppgifterna om att Kriminalvården kommer att neka till en överföring. Han kan inte se att det finns ett underlag för det.

– Det skulle vara mycket förvånande, eftersom han är svensk medborgare.

ARTIKELN HANDLAR OM