Åklagarens teori: Maken dränktes – men inte i sjön

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödsfallet avskrevs först som en drunkningsolycka och Arbogakvinnans make begravdes.

Men kroppen grävdes upp och en ny obduktion genomfördes.

Då upptäcktes att det saknades kiselalger i lungorna – vilket talar emot att mannen drunknat i sjön Hjälmaren där han hittades.

1 av 6 | Foto: Jonas Bilberg
Den misstänkta kvinnan vid en häktningsförhandling.

Mannen hittades död i Hjälmaren på lördagsmorgonen den 8 augusti 2015.

Han låg i vattnet på en meters djup vid samma sommarstuga där det uppmärksammade Arboga-mordfallet skulle ske, ett år senare.

Arbogakvinnan hade utan makens vetskap tecknat en livförsäkring i hans namn. Den skulle ge henne 2 miljoner kronor. Men eftersom hon förfalskat exmakens namnteckning betalades inga pengar ut. Beskedet fick hon från försäkringsbolaget If i början av sommaren 2016.

Började misstänka mord

Någon månad senare, i augusti 2016, attackerades Arbogakvinnans föräldrar med kniv. Pappan avled, mamman överlevde. Då började polisen även utreda drunkningen på maken som ett misstänkt mord.

Tingsrätten beslutade därför om så kallad exhumering, att mannens grav skulle öppnas. En ny obduktion skulle genomföras för att undersöka om det gick att hitta några bevis som styrkte mordmisstankarna.

Undersökte kvarlevorna

Bland annat skulle det undersökas om det fanns spår av kiselalger i mannens lungor, en typ av alger som finns i Hjälmaren.

Om dessa alger återfanns skulle det peka på att mannen andats in sjövatten.

Men några kiselalger kunde inte hittas vid den nya obduktionen – vilket talar emot att han drunknat i Hjälmaren, framgår det av åtalet som på fredagen lämnades in vid Västmanlands tingsrätt i Västerås. Och det talar mot att det var en olyckshändelse.

Rättsläkarna har inte kunnat fastställa någon dödsorsak men fynden anses ändå tala för drunkning – i vatten med låg halt av kiselalger.

I övrigt hittades inga spår av skador, eller spår av droger och förgiftning. Däremot hade mannen 1,36 promille alkohol i blodet.

Oklart var mordet skett

Var någonstans mordet skett anges inte i utredningen och på en fråga om detta säger åklagare Jessica Wenna till Aftonbladet tv:

– Vi har ett antal scenarion som vi kommer att presentera under huvudförhandlingen.

Tre personer har enligt åtalet berättat för polisen hur de blivit ombedda av Arbogakvinnan att döda hennes man, något de sagt att de inte gått med på.

Rättegången i målet inleds den 8 maj.

INTERAKTIV GRAFIK: HÄR ÄR DE INBLANDADE I MORDUTREDNINGEN

Klicka på den person du vill läsa mer om.

Publicerad:

LÄS VIDARE