Slog ner medfånge och försökte rymma

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Nu placeras 23-årige mördaren på högsäkerhetsavdelning

1 av 6

Den 23-årige mannen dömdes för det brutala kioskmordet i Halmstad.

Under sin tid bakom lås och bom bedöms han ha blivit allt mer religiöst radikaliserad och farlig.

I december misshandlade han en medfånge grovt och för en månad sedan försökte han rymma.

Nu placeras han på en högsäkerhetsavdelning.

Den 23-årige mannen avtjänar ett tolvårigt straff för mordet på en 25-årig småbarnsfar den 11 november 2013.

Småbarnspappan hittades död i sin servicebutik i bostadsområdet Andersberg i Halmstad.

Han hade skjutits med ett skott och knivhuggits till döds med ett stort antal knivhugg.

Efterlystes

Den 23-årige mannen och hans yngre bror misstänktes snabbt för mordet men de båda flydde utomlands. I december kunde den yngre brodern gripas i Kosovo, bland annat tack vare vittnesuppgifter. Den äldre brodern greps efter fem månader på flykt, också han i Kosovo.

Den yngre brodern dömdes till tre år och sex månaders sluten ungdomsvård och den 23-årige mannen till tolv års fängelse.

23-åringen hamnade snabbt i skyddsavdelning på anstalten Saltvik då han ansågs ha stor rymningsbenägenhet.

I december i fjol attackerade han plötsligt en medintagen på rastgården.

"Backade upp sina bröder"

Övervakningskamerafilmen som spelades upp i rätten visar hur 23-åringen plötsligt slår till sin medfånge i ansiktet så han flyger in i betongväggen. Sedan utdelar han 17 slag i snabb följd mot huvud och ansikte och försöker strypa mannen. Han avslutar med att stampa offret på bröstkorgen.

Mannen som misshandlades sa att attacken kom utan förvarning. Han hade inte pratat med 23-åringen på flera veckor. Då hade de hamnat i en liten verbal dispyt om terrordåden i Paris i november 2015. När målsäganden sa att han tyckte synd om offren svarade 23-åringen att han "backade upp sina muslimska bröder till 100 procent"

Själv menade 23-åringen i förhör att han och mannen han gav sig på hade slutat tala med varandra efter att han fick veta vilken religionstillhörighet 23-åringen har. Efter det började 23-åringen tänka att mannen nog snart skulle ge sig på honom. Den där tidiga morgonen på rastgården var 23-åringen säker på att han skulle bli attackerad menade han i förhör och att det var därför han slog först.

– Jag trodde han skulle sänka mig.

Försökte rymma

23-åringen dömdes till två och ett halvt år för den grova misshandel och placerades efter domen på en rättspsykiatrisk avdelning.

Men även där fortsatte han att uttrycka religiös radikalism och hotade en medintagen efter en diskussion om religion. Den 1 juli försökte han rymma och lyckades ta sig utanför skalskyddet på anstalten innan han övermannades.

På grund av att man anser att det finns en hög risk att 23-åringen utövar våld som kan vara till fara för andras liv och hälsa ska han nu placeras på säkerhetsavdelningen på anstalten Hall.

Säkerhetsavdelningen är en så kallad Fenixavdelning, speciellt anpassade för dömda som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning. Fenixavdelningarna brukar beskrivas som ett fängelse i fängelset och har dubbla säkerhetskontroller, flerdubbla murar och fullkomlig avskärmning från omvärlden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN