Man döms för övergrepp på styvdotter

KRIM

I åratal våldtog den 50-årige mannen sin styvdotter, som bara var 11 år när övergreppen började.

Enligt åklagaren handlar det om systematiska våldtäkter "i mycket stor omfattning".

I dag dömdes mannen till åtta års fängelse.

Flickan kom till Sverige i februari 2013, elva år gammal, för att återförenas med sin mamma som tre år tidigare flyttat till Sverige för att gifta sig med den i dag 50-årige mannen.

Övergreppen mot flickan började omgående. Enligt åtalet skedde den första våldtäkten den 1 mars 2013 och pågick sedan systematiskt och ofta fram till 31 december 2015. Men enligt häktningsprotokollet började våldtäkterna redan samma dag flickan kom till Sverige.

I början på augusti i år greps styvfadern och under utredningen berättade flickan själv om vad hennes styvpappa utsatt henne för. I oktober åtalades mannen.

Enligt åtalet rör det sig om fullbordade våldtäkter "vid ett mycket stort antal tillfällen".

Läkare vittnat om skadorna

Brotten är, skrev åklagaren i stämningen, samtliga att bedömda som grova eftersom flickan på grund av sin låga ålder befunnit sig i psykiskt och fysiskt underläge och eftersom de skett systematiskt, i mycket stor omfattning och under lång tid.

Det framgår också att mannen förgripit sig på flickan trots att hon haft svåra smärtor på grund av urinvägsingektion.

Den 50-årige mannen har konsekvent nekat till alla anklagelser, men ett stort antal vittnen har berättat om att flickan sagt till dem om övergreppen, och också läkare har vittnat om hennes skador. Bland bevisningen finns också ett stort antal bilder, och utdrag ur Facebook-konversationer.

Mamman tidigare dömd

Av en tidigare dom i Förvaltningsrätten framgår att också mamman utsatt flickan för både psykisk och fysisk misshandel. Mamman har också dömts för ofredande av sin dotter.

Flickan är nu omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga, och bor i ett familjehem.

I slutet av rättegången yrkade åklagaren att mannen skulle dömas till åtta års fängelse.

I dag meddelade tingsrätten sin dom. Mannen döms till åtta års fängelse.

I domen framgår att flickan berättat att styvpappan våldtog henne "nästan varje dag innan hon gick till skolan".

Flickan har lämnat en väldigt detaljerad redogörelse och rätten skriver att hennes uppgifter har "en mycket hög trovärdighet och tillförlitlighet."

"Tingsrättens slutsats är således att XX ska dömas för ett okänt, men mycket stort, antal fall av grov våldtäkt mot barn."

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott