Han döms för mordet på Vesna, 40

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Kiro, 43, får 18 års fängelse för knivmordet på hustrun

1 av 2

Vesna, 40, knivmördades i ett parkeringshus för att hon ville skiljas.

I dag dömdes hennes make Kiro, 43, till 18 års fängelse.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att det inte blev livstid. Det verkar som att ett människoliv inte är speciellt mycket värt, säger Vesnas bror om domen.

Kiro, 43, döms för mordet på sin fru Vesna.
Kiro, 43, döms för mordet på sin fru Vesna.

Den 19 april larmades polisen till ett parkeringshus i centrala Lund. Där hittades Vesna, 40, svårt knivskuren. Hon fördes till sjukhus där hon dog till följd av sina skador.

Några minuter innan polisen fick larm om knivöverfallet hade en trafikolycka skett: en personbil hade frontalkrockat med en buss på väg mellan Lund och Malmö.

I bilen fanns Vesnas make Kiro, 43.

Gömde sig i bilen

Även han fördes till sjukhuset där han greps misstänkt för mord.

43-åringen hade gömt sig i Vesnas bil som stod parkerad i p-huset och väntade på att hon skulle komma från sitt arbete.

Mordet fångades av övervakningskameror.

På filmen, som var en viktig del i bevisningen mot mannen, ses hur maken beväpnad med kniv jagar sin flyende fru. Han hinner upp henne, och knivhugger henne gång på gång.

Ett vittne som ser vad som hände rusar för att hjälpa kvinnan, men blir jagad från platsen av 43-åringen.

Erkände mord

Därefter återvänder Kiro till sin svårt skadade fru – och hugger henne ytterligare gånger innan han flyr i sin bil – och på väg mot Malmö krockar han med bussen.

Motivet för mordet tros vara att Vesna ville lämna maken.

– I hans värld skiljer man sig inte. I alla fall inte från honom, har åklagare Kristina Wedelsbäck tidigare sagt.

Kiro hävdade först att brottet inte var planlagt och att han därför inte skulle dömas för mord.

Han säger att han satt och väntade i hennes bil i hopp om att de skulle försonas. Men när Vesna såg maken blev hon rädd och började backa när hon såg honom i bilen, och att han då beväpnade sig med en kniv från en verktygslåda som fanns i bilen samtidigt som han "kände ett tryck och hörde ett tjutande ljud inne i huvudet."

18 års fängelse

Men under den sista rättegångsdagen ändrade han sig och erkände mord.

I dag föll domen i Lunds tingsrätt.

Kiro, 43, döms för mord till 18 års fängelse och ska även betala skadestånd till brottsoffren på drygt 315 000 kr. Han döms även för misshandel och grovt olaga hot.

Tingsrätten har utgått från ett tidigare rättsfall där en man dömdes till 18 års fängelse sedan han dödat sin fru med en bajonett. Mannen hade sökt upp frun och högg ihjäl henne inför deras barns åsyn.

Precis som i bajonettfallet har mordet begåtts av en gärningsman som inte kunnat acceptera att hans partner velat lämna honom.

Rätten ser det som försvårande att Kiro genomförde mordet inför ögonen på flera utomstående personer som alla blivit mycket illa berörda.

Däremot menar tingsrätten att det inte kan bli fråga om livstids fängelse. Då krävs det synnerligen försvårande omständigheter – som att mannen hade dödat fler personer eller utfört handlingen under tortyrliknande förhållanden.

"Rätt så billigt"

För Vesnas familj är det obegripligt att det inte blev ett livstidsstraff.

– Det verkar som att ett människoliv inte är speciellt mycket värt. Man kan undra om det är ett sådant Sverige vi vill ha, säger Vesnas bror om domen.

Han säger att familjen är rädda för vad Kiro kan komma att göra när han släpps och de hoppas nu att åklagaren kommer att överklaga domen.

– Sköter han sig är han ute efter två tredjedelar av straffet. Det är rätt så billigt med tanke på hur han har betett sig och hur bestialiskt han dödade henne.

Åklagaren i ärendet, Kristina Wedelsbäck, säger att hon troligtvis inte kommer att överklaga domen.

– Det ser ut att vara en ganska välskriven dom och som rättspraxis ser ut nu så dömer rätten inte till livstid om man inte har mördat fler än en eller det varit synnerligen hemska omständigheter.

– Det är en olycklig utveckling som skett. Det var menat att man skulle dömas till livstid i långt mycket mer fall än vad som blivit praxis i dag.

Hon säger att fallet med mördade Vesna är mycket tragiskt.

– Tankarna går ju till familjen och till barnen som inte bara förlorat sin mamma genom det här utan även sin pappa.

SE OCKSÅ

Mammans ord: "Han borde suttit inne resten av livet"

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN