Mördade och grävde ner mamman – lider av psykisk störning

avJohanna Rapp

Mannen i 35-årsåldern som misstänks ha mördat sin mamma och sedan grävt ner kroppen i Strömstad lider av en allvarlig psykisk störning, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande.

Enligt hans försvarsadvokat var det rösterna som sa till honom att döda mamman.

– Han har kraftiga vanföreställningar och har närmast varit psykotisk, då kan det ingå att höra röster, säger advokat Peter Ekelund.

1 av 4 | Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

I början av september larmades polisen till Strömstad. Där hittade man en nedgrävd kvinna i 70-årsåldern. Det var hennes son – som också greps i anslutning till platsen – som larmat polisen.

– Han har inte kontaktat polisen omgående utan det tar väl minst ett dygn i alla fall, säger åklagare Robert Beckard.

Sonen har erkänt att han dödat mamman, men förnekar ändå brott.

– Objektivt sett har han utfört gärningen, men subjektivt har han inte haft uppsåt. Han har inte gjort det med sin egen vilja, säger mannen i 35-årsålderns försvarsadvokat Peter Ekelund.

Mannen, som nu sitter häktad, säger att han hört röster och att dessa röster styrt honom, enligt hans försvarsadvokat.

– Han har stora kraftiga vanföreställningar och har närmast varit psykotisk, då kan det ingå att höra röster, säger Ekelund.

Bör lämnas till vård

Under tiden mannen har suttit häktad har man genomfört en liten sinnesundersökning på honom, en så kallad paragraf sju-undersökning. Enligt den kunde man misstänka att mannen i 35-årsåldern led av en allvarlig psykisk störning vid både mord- och undersökningstillfället. Därför beslutade man om att mannen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Nu har resultatet av den kommit och där slår man fast att mannen begått den misstänkta gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han vid tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning.

Enligt utlåtandet från Rättsmedicinalverket bör mannen överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning om han döms – och de menar att det finns risk att han återfaller i brottslighet på grund av den psykiska störningen:

”Att det till följd av den psykiska störningen finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”, står det i utlåtandet.

Brott mot griftefriden

Enligt Peter Ekelund innebar det rättspsykiatriska utlåtandet ingen överraskning.

– Det är det vi sagt hela tiden, så det är bara en bekräftelse på det jag påstått under häktningsförhandlingarna. Men nu har vi det på pränt, så det är bra.

Enligt åklagare Robert Beckard väntar man på vissa analyssvar från NFC, Nationellt Forensiskt centrum, innan det är dags för att väcka åtal.

– Jag gissar på att åtal kanske kan väckas i slutet på december, säger han.

Mannen i 35-årsåldern är, bortsett från mordmisstankarna, också misstänkt för brott mot griftefriden.

– Om man grävt ner och hanterat liket efter dödandet har man hanterat det skymfligen, anser jag, säger Beckard.

ARTIKELN HANDLAR OM