Stockholm

Dömd för gruppvåldtäkt – på rymmen

Av: 

Eric Tagesson

KRIM

Offret fick inte veta att gärningsmannen är på fri fot

Han var den som ansågs vara drivande, och som fick det längsta straffet, för gruppvåldtäkten på Fåfängan i september.

Straffet blev nio månaders ungdomsvård – på grund av hans uppgivna ålder.

För en månad sedan rymde pojken – och är nu spårlöst borta.

Men hans offer har inte informerats om rymningen.

I flera timmar misshandlades och våldtogs den 23-åriga kvinnan av minst tre personer vid utsiktsplatsen Fåfängan på Södermalm i Stockholm.

De unga männen dömdes för den brutala gruppvåldtäkten av tingsrätten till mellan sex och nio månaders ungdomsvård, baserat på deras låga åldrar.

– Jag är väldigt ledsen att de fick så korta straff för vad de gjorde mot mig, sa kvinnan till Aftonbladet i samband med domen.

Var drivande

Den person som av rätten ansågs varit mest drivande och utövat det mesta våldet mot kvinnan var en ung man som uppgav att han var född 1999, och 16 år vid gärningen.

Såväl hans sperma som blod kunde säkras på offret.

Tings- och hovrätten konstaterade att han skulle dömas för grov våldtäkt, och att straffvärdet för det brott han begått motsvarade fyra och ett halvt års fängelse – om han varit vuxen.

Men då han sagt sig vara 16 år, och hans identitet inte kunnat fastställas – han kommer från ett land i Nordafrika och levde som gatubarn i Stockholm – stannade straffet vid nio månaders sluten ungdomsvård.

Fördes till hem i Småland

Pojken fördes till ett LVU-hem (Lagen om vård av unga) i Småland i väntan på att hans dom skulle vinna laga kraft och han skulle börja avtjäna sitt straff på ett något striktare hem, ett så kallat LSU-hem (Lagen om sluten ungdomsvård).

När man döms till ungdomsvård tillämpas inte tvåtredjedelsfrigivning, och pojken skulle därmed sitta inlåst till fram till i juni i år.

Men så blev det inte.

Spårlöst försvunnen

I december, i samband med hovrättsdomen, avvek pojken enligt uppgift till Aftonbladet från det hem där han vistades, och är sedan dess spårlöst borta.

– Han är efterlyst, men polisen vet inte var de ska leta. Förutom fingeravtryck så har de ju ingen fastställd identitet, säger en källa inom de sociala myndigheterna.

Det har nu gått över en månad sedan pojken avvek.

Trots det har målsägaren, den 23-åriga kvinnan som brutalt våldtogs av honom, inte informerats om att han är på rymmen – och att hon kan stöta ihop med honom på gatan.

– Det hade vi ingen aning om, säger kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn.

– Det var jättetråkigt att höra.

"Hamnar mellan stolarna"

Inte heller åklagaren i målet, Christina Voigt, har informerats om att han avvikit.

– Nej, det har jag ingen information om alls.

– Dessa barn hamnar lite mellan stolarna i rättssystemet. När ett barn har begått ett allvarligt brott finns det utrymme att begära dom häktade. Men så fort socialtjänsten ordnat med ett boende med betryggande övervakning  så häver vi häktningen och får förlita oss på att den misstänkte sitter på ett hem med betryggande övervakning, säger hon. 

– Men dessa hem har inte de befogenheter som krävs för att hålla personer i säkert förvar.

”Återkommande problem”

Flera personer som Aftonbladet talat med berättar att det är ett återkommande problem att barn, ofta ensamkommande pojkar som vårdas på olika hem, avviker. Möjligheterna att hålla barnen inlåsta är begränsade, och det handlar inte om hem med "galler för fönstren".

De två pojkar som hamnade i tumult med ordningsvakter på Malmö centralstation var också de på rymmen från ett hem. Liksom de två 13-åringar som misstänks för ett rånmord utanför Varberg.

– Ett stort problem är ju att det inte går att fastställa deras ålder. Om de uppger att de är under 18 hamnar de på hem, och därifrån kan de lätt rymma, säger en person inom socialtjänsten som arbetar med frågorna.

– Sedan är de bara borta. Antingen lämnar de Sverige eller så driver de omkring under radarn.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Södermalm

Brott

Våldtäkt