Ulf Åsgård: ”Läkare är överrepresenterade”

avMatilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 34

Det är inte ovanligt att läkare begår brott, säger psykiatriker Ulf Åsgård efter det uppmärksammade fallet med den så kallade sexbunkerläkaren.

Han säger att det finns flera exempel på läkare som begår grova brott.

– Läkare är överrepresenterade, säger han till Brottscentralen.

Rättegången mot den så kallade sexbunkerläkaren inleddes under måndagen. Den 38-årige läkaren har åtalats för kidnappning och våldtäkt efter att ha drogat och fört en kvinna till en bunker som han byggt på sin gård i Skåne. Där ska han sedan ha förgripit sig på henne sexuellt.

En person som håller en annan person fången på det här viset är inte frisk, säger Ulf Åsgård, psykatriker och ledande expert på gärningsmannaprofiler.

– Det är en svårt störd person som saknar mycket av den empatiska förmågan och över huvud taget har svårt att förstå sig på sociala relationer när hans perversion stiger in i honom. Då blir han alldeles knäpp, säger han till Aftonbladets tv-program Brottscentralen.

Överlag handlar det om att skaffa sig makt över kvinnor och även om han inte tror att den misstänkta läkaren har hållit någon annan fången tidigare ser han det inte omöjligt att han kan ha gjort andra brott tidigare.

– Andra typer av övergrepp till exempel.

Läkare som begår brott

Att en läkare begår allvarliga brott är inte ovanligt säger Ulf Åsgård. Enligt hans uppfattning är läkare till och med överrepresenterade.

– Enligt min kliniska erfarenhet finns det en påtaglig överrepresentation av läkare.

Vad det beror på kan han inte svara på exakt.

– Men det finns väldigt många märkliga brott som har begåtts av läkare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM