18-åring misstänks för mord under permission

1 av 7 | Foto: P-O Sännås
Polistekniker på plats där man hittade kroppen.
KRIM

18-åringen fick obevakad permission en helg.

Då skar han en 17-åring i ansiktet och misshandlade honom till döds.

Därefter ska han ha tvättat bort blodet med Coca-cola.

Det menar åklagaren som nu åtalar 18-åringen för mord.

18-åringen var placerad på ett ungdomshem utanför Göteborg när han en helg i juni fick obevakad permission för att umgås med familj och vänner.

– Han hade ett LVU sedan lång tid tillbaka, säger åklagare Pontus Klang.

Under den aktuella helgen misstänks han ha mördat en 17-årig man vid en skola i Åkersberga i Stockholm. 17-åringen hittades i en skogsdunge av två hundägare och några dagar efter mordet kunde 18-åringen gripas i Göteborg.

Enligt vittnesuppgifter hade 18-åringen, 17-åringen och en bekant till honom stämt träff vid skolan för att köpa alkohol. Ungefär vid klockan 01 på kvällen träffades de – varpå 18-åringen ska ha gått till attack.

Enligt åtalet utdelade 18-åringen ett stort antal slag och sparkar mot 17-åringens huvudet. Dessutom ska han ha skurit och rispat 17-åringen i ansiktet med en kniv och huggit honom i armen.

Tvättade bort blod med läsk

18-åringen lämnade platsen, då var 17-åringen livlös enligt åtalet. Hans mobil ska 18-åringen ha tagit med sig.

Sedan ska 18-åringen ha skaffat sig Coca-cola på en mack – läsken använde sedan 18-åringen till att skölja bort blod från sina skor och sedan blanda med sprit.

Nu åtalas mannen för mord och i andra hand för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

– Det finns muntlig bevisning med ett antal vittnen och sedan finns det viss teknisk bevisning, säger åklagare Pontus Klang.

Själv förnekar 18-åringen brott.

Brister utreds

Jan-Eric Josefsson, verksamhetsdirektör på SiS-ungdomsvård för södra Sverige, kan inte kommentera att den aktuella 18-åringen varit intagen på boendet.

Han bekräftar dock att det har gjorts en rapport om allvarlig händelse – och då inte kommit fram till att man brustit i några rutiner gällande permission. Nu har han dock beslutat att lyfta frågan från avdelningen – och säger att man ska starta en internutredning.

– Det handlar om en misstanke gällande ett oerhört allvarligt brott. Vi måste se efter om det är någonting som vi borde ha gjort, eller inte har gjort, annorlunda. Det är självklart viktigt för oss att få klart om vi kunde ha agerat på ett annat sätt, säger han och tillägger:

– Hur har samrådet med socialtjänsten sett ut, var det den första utevistelsen för den här unge mannen eller har det funnits tidigare och hur såg i sådana fall utfallet ut?

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Göteborg

Lex Sarah