Hallick till funktionsnedsatt kvinna åtalas

avJohanna Rapp

Via nätet misstänks mannen i 45-årsåldern ha salufört den lätt funktionsnedsatta kvinnans sexuella tjänster.

Själv ska han ha tagit hälften av vad hon tjänat – och på en lista i mannens bostad skrev han ner priset för ”snabbisar” och avsugningar.

– Han erkänner, i alla fall delar, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

1 av 2 | Foto: POLISEN

Mannen i 45-årsåldern från Göteborgsområdet åtalas nu för koppleri då han, i alla fall från januari till mitten på september i år, misstänks ha satt upp en annons för kvinnan på nätet. Enligt åtalet har han bortsett från att ordna annonsen också tagit emot beställningar för sexuella tjänster, gett sexköparna vägbeskrivningar och ringt kvinnan och förvarnat när sexköparna skulle komma.

För detta ska han ha tagit emot runt hälften av vad hon tjänat, enligt åtalet. Exakt hur mycket han ska ha tjänat på sexköpen vet man inte.

– Det är väldigt svårt att säga. Vi har ingen uppfattning om det handlat om en sexköpare om dagen eller hur många det rör sig om, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Annons på Rosa sidan

Det är på sajten ”Rosa sidan”, en köp- och säljsajt för sexuella tjänster, som mannen i 45-årsåldern ska ha lagt ut annonsen. I polisförhör uppger han att han i samråd med kvinnan skrivit om vilka ordningsregler som gäller och vilka typer av män hon vill träffa och att han sedan förmedlat kontakten.

I mannens bostad hittade polisen sedan en lista med priser över sexuella köp. Bland annat stod det på listan att en ”snabbis” kostade 700 kronor, en avsugning 500 kronor, 30 minuter kostade 1 200 kronor och en timme 1 700 kronor.

I polisens förundersökningen står det att kvinnan har en ”lätt förståndshandikapp” och hon har tidigare bott på ett boende i Göteborgsområde. Enligt förundersökningen var det efter att hon ertappades med att ta emot kunder på boendet som hon inte fick bo kvar.

Mannen i 45-årsåldern har enligt förundersökningen sagt att han och kvinnan lärde känna varandra via nätet och att de själva först träffades för att han skulle köpa sex av henne, vilket enligt honom sedan aldrig ägde rum.

Annan utredning

Det var i samband med en annan utredning som polisen fick kännedom om det misstänkta koppleribrottet.

– Det kom en historia till polisen som var väldigt uppseendeväckande som handlade om övergrepp mot barn, men som sedan inte var sann men då hittade man det här på vägen, säger Thomas Ahlstrand och tillägger att mannen i 45-årsåldern aldrig var misstänkt i den utredningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den tidigare utredningen ha handlat om att barn skulle ”tränas upp” av prostituerade för sexuella handlingar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott