Uppgifter: Vaktmästaren sköts med flera skott

Foto: Johan Nilsson/TT
Spår i snön vid den källartrappa på Roskildevägen i Malmö där en snöröjande man skottskadads livshotande under natten till onsdagen.

avJoakim Magnå, Mira Micic

KRIM

Vaktmästaren som sköts när han röjde snö i Malmö kämpar fortfarande för sitt liv.

Han ska blivit skjuten med flera skott, bland annat i huvudet och i axeln, enligt uppgift till Aftonbladet.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna – för att hindra den misstänktes kriminella vänner att störa utredningen.

Snöröjaren var ute och saltade nära Pildammsparken i centrala Malmö när han blev beskjuten natten mot onsdagen. Enligt uppgift till Aftonbladet blev mannen skjuten med flera skott. Minst ett skott ska träffat i huvudet, ett annat i axeln.

Mannen, som är i 50-årsåldern, vårdas på sjukhus och hans skador beskrivs som livshotande.

– Det är fortsatt livshotande, säger Anna-Lena Boive, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Flera personer greps för brottet. En 15-årig anhölls, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök, övriga släpptes på fri fot.

Polisen och åklagare förtegna

Enligt Kvällspostens uppgifter ska snöröjaren ha blivit skjuten bakifrån, med fem skott.

Lars Förstell, informationsansvarig vid polisen i Malmö vill inte kommentera uppgifterna – och förklarar varför.

– Vi har en person anhållen, misstänkt för det här. För oss är det oerhört viktigt att vi är sparsamma med den informationen som kommer ut, så att det inte finns någon möjlighet att påverka utredningen. Den misstänkte har så vitt vi vet kontakt i den brottsliga, kriminella världen som finns i Malmö och som begår brott av olika slag. Vi vill inte att de har uppgifter om var vi står rent utredningsmässigt för att på så sätt eventuellt försvåra för oss att nå framgång i den utredningen. Det är förklaringen till varför vi är förtegna just nu, säger Förstell.

Var ute och jobbade

Förundersökningsledaren Åsa Kristensson, kammaråklagare i Malmö, vill inte heller kommentera ett eventuellt motiv eller om pojken gjort några medgivanden eller inte.

– Det ska hållas flera förhör och det finns saker som ska skickas på teknisk undersökning, säger hon.

Mannen som blev skjuten arbetar som vaktmästare vid fastigheterna i området. Han är helt okänd för polisen sedan tidigare. Hans närstående sa tidigare till Aftonbladet att det som hänt känns obegripligt och skrämmande då det inte fanns något hot mot mannen.

– Han är bara en helt vanlig familjefar som var ute och jobbade. Det finns ingen förklaring och det är det som är skrämmande, sa en person i den skadade mannens närhet.

Dyker i vattendraget

Samtliga som greps i onsdags beskrevs av polisen som grovt kriminella, belastade med bland annat vapenbrott och våldsbrott. Men alla utom 15-åringen har avskrivits från mordförsöket på vaktmästaren.

Två olika avspärrningar gjordes på onsdagen – på Roskildevägen och kring en mindre damm i parken. Dykare har undersökt vattendraget i jakt på vapnet.

Utredningarna lades ner

15-åringen förekom i minst två polisutredningar förra året. Den ena gällde rån och övergrepp i rättssak, den andra stöld. Båda förundersökningarna lades ner utan att åtal väcktes.

Enligt uppgift greps han som 14-åring tillsammans med en kamrat för en serie inbrott i bilar för snart två år sedan. Då blev kamraten dömd för ett inbrott.

Åklagaren har till på lördag att begära pojken häktad.

ARTIKELN HANDLAR OM