4-årige Kevins död

Nya förhör har hållits i Kevin-fallet

Av: 

Johanna Hellsten

KRIM

Nya förhör har hållits i Kevinfallet – och man ska skicka in spår för analys hos Nationellt forensiskt centrum.

Samtidigt gör rättsläkare ett nytt rättsmedicinskt utlåtande.

– Vi har påbörjat det faktiska arbetet, säger åklagaren Niclas Wargren.

De två bröderna Robin och Christian, då fem och sju år gamla, pekades ut som skyldiga till mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998. Men när SVT och Dagens Nyheter nyligen granskade fallet framkom stora brister i utredningen, som aldrig prövades juridiskt i domstol.

I maj återupptogs förundersökningen.

Under en tid har en grupp på fem till tio personer – åklagare, förundersökningsledare, utredare, samordnare och registratorstöd – läst in sig på materialet. Nu har man tagit ytterligare ett steg.

– Vi har påbörjat det faktiska arbetet med förhör.

Vad är det för förhör?

– Dels är det för att kontrollera tips som kommit in, dels också som grund för att det ska göras ett nytt rättsmedicinskt yttrande, säger åklagare Niclas Wargren som däremot inte vill säga vilka som förhörts.

– Det rättsmedicinska protokollet gjordes relativt tidigt i utredningen när det begav sig och efterhand tillkom det uppgifter. Så därför görs det nu en ny.

Handavtryck och hårstrå

Gamla säkrade spår ses nu också över.

– Vi har ännu inte skickat i väg något för analys men tanken är att det ska bli en del sådana också.

Det är sedan tidigare känt att man hittade en del av ett handavtryck på en pinne, samt hårstrån och fibrer från klädesplagg i närheten av den plats där Kevin hittades död och nära den bod där flera av Kevins tillhörigheter återfanns.

Är det dessa tekniska spår som ska skickas in?

– Det vare sig kan eller vill jag svara på, men vi håller på att se över den tekniska biten i utredningen, säger åklagaren.

Om nya analyser ger nya bevis i form av exempelvis dna är det inget som juridiskt hindrar åklagare och utredare att använda dagens dna-register som jämförelsematerial.

– Men där är vi inte ännu, säger åklagaren.

”Det viktigaste”

I maj återupptogs förundersökningen, samtidigt inleddes på nytt två utredningar mot bröderna, som vid dådet var fem respektive sju år, i enlighet med lagen om unga lagöverträdare, Lul.

– Det viktigaste med att utredningen är återöppnad är att se över omständigheterna kring de två utpekade, om bevisen mot dem håller eller inte. Där ska vi komma med en slutsats. Hand i hand med det arbetet tittar vi på andra tänkbara gärningsmän. Båda de infallsvinklarna är viktiga.

Nio frågetecken i fallet

Är det ett olöst mord du utreder?

– Det är en speciell situation. Å ena sidan finns det två utpekade, så på så sätt är det inte ett olöst mord. Men vi ska se över bevisningen mot dem, kommer vi fram till en annan slutsats nu så är det ett olöst mord. Å andra sidan så är de inte dömda, så i den bemärkelsen är det inte löst i dag, säger åklagare Niclas Wargren.

I inslaget högst upp i artikeln finns nio frågetecken kring mordet på Kevin listade. Bland annat två möjliga tekniska spår i ärendet, ett handavtryck och ett hårstrå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

Detta har hänt: Mordet på Kevin, 4

ÄMNEN I ARTIKELN

4-årige Kevins död

Brott

Arvika