Bunkerläkarens hus till salu – ett tiotal intresserade

KRIM

Den så kallade sexbunkerläkarens hus i Skåne är nu till salu.

Begärt pris är 825 000 kronor och flera verkar intresserade.

Men i annonsen saknas bilderna på den bunker där en kvinna i 30-årsåldern hölls drogad och inspärrad.

– Enda användningsområdet skulle vara som skyddsrum, säger mäklaren.

1 av 4 | Foto: POLISEN
Polisens bild inifrån bunkern.

Gården ligger i ”naturskönt kulturlandskap med skogen inpå knutarna”. Den lades ut till försäljning den 20 december.

– Jag har inte använt ordet ”bunker” i min marknadsföring men jag kommer informera kreti och pleti om att det är en brottsplats. Det hör till god mäklarsed, säger mäklaren Rune Johansson, vid Mäklarhuset.

Av annonsen framgår lite kryptiskt att besked angående visning av ”maskinhallen” väntas inom kort. Det är så själva bunkern kallas. Men den är avspärrad tills vidare enligt åklagarbeslut och mäklaren har själv inte varit där inne.

– Jag bedömer inte objektet som svårt att sälja eller förmedla. Det stora problemet här är ju just ”maskinhallen” om den kommer förverkas eller inte.

Mäklaren Rune Johansson berättar att lösöret även ingår, exempelvis ved, redskap och bohag. Gården kan passa bra som hästgård eftersom där finns en ridbana och stallplatser. Eller så kan en entreprenadfirma ha sina maskiner där. Men för ”sexbunkern” ser han i nuläget inte många användningsområden.

– Jag har bara sett delar av förundersökningen på nätet. Om man ser hur den är konstruerad är det svårt att se att den skulle kunna användas som något annat än skyddsrum om man inte bygger om den.

Mäklaren har även tidigare sålt fastigheter där brotts begått tidigare.

– Ja, många gånger. Det kan ha varit mord och andra brott som begåtts, men just människorov har jag inte varit med om förut.

Johansson berättar att en av dem som hört av sig är en entreprenör och huvuddelen av spekulanterna som hört av sig vet om att det är en brottsplats.

– De har mer sagt det som ett konstaterande. Flera har sagt: ”Jag vet om det som har hänt”.

Det kommer avgöras av domstol om ”maskinhallen” alternativt ”sexbunkern” kommer få finnas kvar.

FAKTA

Bunkerläkaren - detta har hänt

Läkaren kidnappade en ung kvinna och hans plan var att hålla henne inlåst i flera år och regelbundet genomföra samlag med henne.

Den nu 39-årige läkaren dömdes i april i fjol hovrätten till åtta årsfängelse för människorov samt att betala skadestånd på 180 000 kronor.

Allt uppdagades när läkaren, tillsammans med en kvinna, kom in på Norrmalms polisstation på Kungsholmen i Stockholm.

Anledningen var att han och kvinnan åkt till kvinnans lägenhet - men

eftersom kvinnan var anmäld försvunnen och polisen bytt ut låset kom de

inte in. Läkaren sa till polisen att allt var bra och att de endast ville ha nyckeln.

Men poliserna som tog emot dem blev misstänksamma och tog kvinnan åt sidan - då berättade hon vad som hänt. Hon och läkaren hade träffats i hennes lägenhet en vecka tidigare, då han bjöd henne på bland annat jordgubbar som var preparerade med sömnmedel. Efter att hon blivit medvetslös la han henne i en rullstol och sedan i sin bil och körde henne till sin gård i södra Sverige. När hon vaknade låg hon i en säng i hans specialbyggda bunker.

Läkaren höll kvinnan inlåst i sex dagar. Han tog blodprover på henne och tog dessa med

till sitt jobb för analys. Syftet ska ha varit att kontrollera

om hon hade några sjukdomar. Vid något enstaka tillfälle fick

kvinnan lämna bunkern för att duscha, iförd

handfängsel.

På den sjätte dagen körde mannen

kvinnan till Stockholm för att hämta några av kvinnan tillhörigheter i hennes lägenhet. Men hennes anhöriga hade flera dagar tidigare anmält henne försvunnen. Därför hade polisen kommit till hennes bostad, bytt ut låset samt lämnat en lapp på dörren.

När läkaren såg lappen tvingade han kvinnan att följa med till polisstationen, för att få den nya nyckeln. Med sig hade han en replika av en pistol som han visade för kvinnan.

Kvinnan berättade senare, enligt domen, att läkaren sagt till henne att om hon skulle bli gravid ”skulle han kunna förlösa henne i

bunkern eftersom han är läkare.”

ARTIKELN HANDLAR OM