18-åring frias för mord på hemlös man

KRIM

En 17-årig man åtalades för mord på en hemlös och funktionsnedsatt man i Hässleholm.

Under rättegångens sista dag släpptes han på fri fot.

I dag kom domen: Den nu 18-årige mannen frikänns från mordet.

Han fälls för olaga hot och ringa narkotikabrott – till dagsböter.

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
Mordoffret brukade åka tåg mellan Kristianstad och Hässleholm och uppehöll sig ofta på Resecentrum i Hässleholm.

Det var den 9 augusti 2016 som en hemlös och funktionsnedsatt man hittades svårt skadad vid tågstationen i centrala Hässleholm. Förbipasserande upptäckte den blödande mannen vid gångbron över resecentrum. De ringde efter ambulans men hans liv gick inte att rädda.

Mannen hade blivit knivhuggen i ryggen tre gånger och polisen inledde en förundersökning om mord.

En 17-åring åtalades för mordet i Hässleholms tingsrätt. I andra hand åtalades han för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Förutom det åtalades han även för grovt olaga hot, rån, grovt övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott, som han enligt åtalet misstänktes ha begått mot andra personer tidigare under morddagen. Samtliga brotten skulle ha begåtts mellan klockan 20.15 och 22.40 kvällen den 9 augusti, enligt åklagaren.

Frias från mordanklagelserna

Åklagaren har tidigare sagt att mordet på den hemlösa och funktionsnedsatta mannen är särskilt hänsynslöst då mannen inte hade en chans att försvara sig.

”Offret har dels varit helt oförberedd på gärningen, dels försvarslös med hänsyn till tidigare skador och fysiska förmåga i övrigt”, står det i stämningsansökan.

17-åringen, som satt häktad i över fem månader, nekade till samtliga anklagelser utom till ringa narkotikabrott. Kläder som han bar kvällen de påstådda brotten samt mordet begicks var försvunna, något rätten ansåg vara besvärande för honom.

Rättegången varade i tio dagar och avslutades i början av februari.

Under rättegångens sista dag beslutade Hässleholms tingsrätt att 17-åringens häktning skulle hävas och han omedelbart försätts på fri fot.

Döms till dagsböter

Klockan 14 i dag meddelade tingsrätten sin dom.

Den nu 18-årige mannen fälls för olaga hot och ringa narkotikabrott och påföljden blev dagsböter på sammanlagt 3000 kronor. Hoten var riktade mot en man i närheten av Resecentrum. Den hotade mannen uppgav tidigare i förhör att han blev upptryckt mot en vägg och knivhotad.

18-åringen frias från misstankarna om mord, rån och grovt övergrepp i rättssak. Tingsrätten skriver i domen att det inte finns någon utredning som visar att den misstänkte var på platsen när brottet begick och att det inte heller finns någon teknisk bevisning som binder honom till brottet.