Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Mamman: ”Kommer min son att bli skjuten?”

Av: 

Valentina Xhaferi

KRIM

Serenas 16-årige son är en av alla unga kriminella som polisen säger att de måste stoppa. Och Serena håller med. Hon berättar om sömnlösa nätter, hur hon suttit på nattbussen och letat efter sin son, att hon tvingat honom drogtesta sig.

– Jag vill inte begrava min son och jag hoppas att jag hunnit rädda honom, säger hon.

Sedan några veckor tillbaka utreder polisen tre skottlossningar söder om Stockholm. Serenas nu 16-åriga son är en av de pojkar som rör sig i kriminella kretsar och hon vet allt om hur det är att ha ett barn som hamnar fel.

När polisen berättar om kriminella konflikter och unga tonåringar som skjuter varandra, kan det vara hennes son de pratar om. Han är en del av den världen och Serena gör allt för att rädda honom därifrån.

Det är nu några år sedan hon upptäckte att hennes son inte var som han brukade vara.

Han började vara ute sent på kvällar och nätter. Han var hotfull och aggressiv mot sina syskon och föräldrar. Serena upptäckte också att sonen hade ett narkotikamissbruk.

Sömnlösa nätter

Hon beskriver hur det är att vara mamma till en pojke som är på väg utför:

– Jag minns alla sömnlösa nätter, alla gånger då jag tagit nattbussar och letat efter honom. Jag har legat och oroat mig för om han överhuvudtaget kommer att komma hem eller om han kommer att bli skjuten?

Nu får Serenas son hjälp. Om han kommer att ta emot hjälpen, vet hon inte. Hon och sonens pappa kan bara hoppas, finnas där som stöd och ställa krav.

Men det kommer ta tid tills Serenas 16-åriga son kommer tillbaka till en normal vardag.

”Föräldrar måste dra i handbromsen”

– Man hör många kriminella berätta att det är svårt att sluta när man har kommit in i det djupt och därför är det viktigt att dra i dem så tidigt så möjligt, säger hon.

Hon är hoppfull och hoppas att andra föräldrar ska våga dra i handbromsen innan det går för långt för deras barn.

– Vill du rädda ditt barn så måste du agera genom att ge professionell hjälp. Man ska inte skämmas över sitt barn, säger hon.

Fotnot: Serena heter egentligen något annat.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

15-åring skottskadades i konflikt i södra Stockholm - sökte skydd i skolan efter skotten

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Brott

Efterlyst (tv-program)