Mordet på Tova Moberg

Tova Moberg skrev om våldet i sin dagbok: ”Om jag gör slut så dödar han mig”

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

I sin dagbok skrev Tova Moberg, 19, om misshandeln och hoten som den 22-årige mannen utsatte henne för.

Ungefär ett halvår innan hon hittades mördad skriver hon om sin rädsla för pojkvännen.

– Han säger att om jag gör slut så dödar han mig, jag vågar inte chansa, skev Tova i sin dagbok.

19-åriga Tova Moberg hittades mördad i en sjö vid gården i Hudiksvalls kommun där hennes expojkvän bodde.

Under åren de varit ett par ska pojkvännen ha utsatt henne för våld och hot. Han ska ha försökt isolera henne från hennes omgivning och också riktat hot mot hennes föräldrar, enligt åtalet.

Tova själv dokumenterade flera av övergreppen i sin dagbok.

Hon beskriver också hur 22-åringen dödshotade henne efter att han förstått att hon inte ville vara tillsammans med honom längre, enligt förundersökningen.

”Skita i dom eller dö”

I november förra året skriver hon hur relationen gör henne förvirrad:

”Det har hänt så sjukt mycket och jag har varit så sjukt förvirrad. Jag och (22-åringen) är fortfarande tillsammans och just nu är det ”bra””, skriver hon i dagboken, men tillägger att hon inte får ha någon kontakt med sina vänner:

”(22-åringen) sa att jag var tvungen att skita i dom eller dö. Han hotade mig, slog mig, ströp mig. Han höll på så hela natten och sen var jag tvungen att skriva till dom och ”göra slut” med dom”, skriver hon i dagboken som ingår i polisens förundersökning.

Hon skriver vidare om en incident när hon och pojkvännen börjat bråka om över ett hemligt konto som han haft på det sociala mediet Snapchat. Hon skriver att han nästan dödade henne.

”Och så mycket stryk som jag fått sen dess har jag aldrig fått. Men jag kan inte göra nå... Han säger att om jag gör slut så dödar han mig, jag vågar inte chansa. Mår egentligen så sjukt dåligt men orkar inte tänka på det. Men jag försöker göra det bästa av situationen”, skriver hon enligt förundersökningen.

”Svartsjuka och kontroll”

Enligt åklagare Christer Sammens så har 22-åringen försökt kontrollera Tova Moberg och Sammens säger att pojkvännen ska ha mått väldigt dåligt över uppbrottet.

– Han vill ha kontroll över henne. Han försöker få henne att kapa kontakten med sina väninnor, ha kontroll över hennes schema. Han blir förbannad när hon åker och jobbar. Det handlar om en kombination av svartsjuka och kontroll, säger Christer Sammens.

Dagboken ingår i bevisningen mot 22-åringen.

– Hon har beskrivit väldigt ingående många händelser och när man läser dagboken ser man hur hon beskriver flera fall av misshandel, säger Sammens.

Pojkvännen svarar – i brev

I ett brev har 22-åringen själv skrivit om flera incidenter när han och Tova har bråkat med varandra. Han besvarar bland annat en av anklagelserna mot honom som handlar om ett olaga hot gentemot Tova då han enligt åtalet ska ha hotat att dränka henne i en å:

”Så jag blev förbannad och stannade bilen på en parkeringsficka bredvid vägen som går längst med älven och skrek att jag skulle dränka hon i älven om hon inte höll käften. Det lugnade sig och vi åkte hem”, skriver han i brevet till polisen från häktet.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Tova, 19, dödades med 20 slag – expojkvännen åtalas

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Tova Moberg

Brott

Våldsbrott

Hudiksvall