Bröderna döms för att ha mördat sin vän och attackerat polis

avJohanna Rapp

1 av 5

Inom loppet av några timmar mördade bröderna sin vän i ett skyddsrum, stal en bil i flykten, misshandlade hotellpersonal – och avslutade våldsturnén med att attackera en polis.

Nu döms bröderna till fängelse efter våldsturnén.

Mannen i 20-årsåldern hittades svårt skadad i ett skyddsrum i Botkyrka i Stockholm, den femte juni förra året. Han hade utsatts för kraftigt våld och enligt åklagaren hade han blivit ihjälsparkad.

1 av 4 | Foto: Aftonbladet
Bröderna döms för att ha mördat sin vän och attackerat polis

Några timmar senare greps två av hans vänner, ett par bröder.

Då hade de under dagen gjort sig misstänkta för fem olika brott.

Efter dödsmisshandeln misstänks de ha misshandlat två personer på en parkering utanför skyddsrummet, innan de bett en kvinna om skjuts – och sedan stulit hennes bil. Enligt kvinnan var männen blodiga och narkotikapåverkade och det var när hon inte längre ville köra männen som de ska ha gripit tag i ratten, varpå kvinnan kastat sig ut ur bilen.


– Det verkar som att det är någonting som går rejält snett den här dagen och de misstänks för flera brott under några timmar, har åklagare Anna Stråth tidigare sagt.

Bröderna körde den stulna bilen till ett hotell i södra Stockholm, där en av dem bodde.

Bröderna attackerade polis

Men då nyckelkortet till rummet låg kvar i skyddsrummet kunde de inte ta sig in på rummet. När hotellchefen fattade misstankar och bad bröderna lämna hotellet misshandlade de honom – något som också fastnar på hotellets övervakningskamera.

– Help, police, they are crazy, skrek en gäst och bröderna flydde från hotellet.

Men utanför hotellet väntade en polis och hans tjänstehund.

Polisen har enligt förundersökningen beskrivit hur männen gick bestämt och fokuserat emot honom, med helt tomma blickar.

– Polis, stanna, ligg ner, skrek polisen enligt förundersökningen.

Döms till fängelse

Polisen avlossade sju skott mot bröderna, varav tre av skotten träffade en av dem.

Nu döms den 22-årige brodern till fängelse i 14 år och sex månader och den andra brodern, en 20-åring, döms till fängelse i 11 år och sex månader. 22-åringen frikänns från brottsmisstankarna som rör en av misshandlarna och även för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Den yngre av bröderna frikänns även han från en av misstankarna rörande misshandel.

Enligt domen har bröderna i vart fall haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt när det gäller mordet på deras vän.

”Om man utsätter någon för så kraftigt trubbigt våld som det våld som (bröderna) utsatt (offret) för måste man förstå att risken för att den drabbade ska avlida till följd av sina skador är överhängande”, står det i domen från Södertörns tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Botkyrka

Brott

Stockholm