Fängelsestraff för kidnappning efter rånavslöjande

1 av 3 | Foto: POLISEN
Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
KRIM

Kvinnan misshandlades och fördes bort för att hon avslöjade rånplaner mot Burger King, enligt åtalet.

Nu döms två kvinnor till fängelse i 14 månader för olaga frihetsberövande.

Det var en kväll i maj som två kvinnor, 24 respektive 22 år, som misstänks ha kidnappat och misshandlat en annan kvinna i 20-årsåldern i ett skogsområde i Uddevalla.

Orsaken till händelsen var enligt åtalet att offret ska ha avslöjat rånplaner mot Burger King.

De åtalade kvinnorna ska ha slagit offret med utfällbara batonger.

– Jag vet att båda slog. De hade varsin batong. Men jag vet inte exakt hur många slag, men minst fyra, sa kvinnan i Uddevalla tingsrätt.

Yrkade på fyra års fängelse

Under misshandeln ska de ha tejpat för munnen på henne, skar sönder hennes linne med en kniv och försökte att strypa henne med snöret från linnet.

Sedan lämnade de offret i skogen, enligt åtalet.

Igår kom domen mot de båda kvinnorna. Åklagaren hade i första hand yrkat på fyra månaders fängelse vardera för bland annat människorov. Men tingsrätten väljer att döma kvinnorna för olaga frihetsberövande. Enligt domen bedömer man att bortförandet inte är tillräckligt allvarligt för att klassas som människorov, att det snarare är frihetsinkränkningen som är i fokus än själva bortförandet.

Kvinnorna döms också för misshandel, egenmäktigt förfarande och övergrepp i rättssak, eftersom kvinnorna hotat att döda kvinnan om hon polisanmälde händelsen.

Hittade cigarettfimpar

Båda kvinnorna förnekade brott, men döms alltså mot sitt nekande. Rätten bedömde att kvinnans berättelse var trovärdig. Man bedömde också att det fanns teknisk bevisning och sms-konversationer som stödde hennes berättelse.

I skogsområdet kunde polisen hitta cigarettfimpar med en av nu dömda kvinnornas DNA på. Detta trots att hon nekat till att ha varit på platsen.

Kvinnorna ska också betala skadestånd till offret.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott