Köpenhamn

Kim Walls pojkvän vittnar i rätten: ”Hon var rädd för ubåten”

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Kim Walls pojkvän har flera vänner på plats som stöttar honom när han ska vittna mot mannen som misstänks ha mördat hans flickvän.

Och samtidigt som han berättar att hela hans liv och alla hans framtidsplaner var med Kim Wall, tittar Madsen på sina knutna händer framför sig.

– Det har påverkat allt, säger pojkvännen.

Kim Wall anmäldes saknad natten mot den 11 augusti. Då hade pojkvännen varit orolig för att Kim Wall inte hört av sig på flera timmar, men han hade försökt tygla oroskänslorna.

– Först vid 02 på natten ringer jag till 114 (Danmarks motsvarighet till 112), säger han.

Pojkvännen har kallats till Köpenhamns Byret, alltså tingsrätt, för att vittna i rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för att ha mördat den svenska journalisten Kim Wall.

När pojkvännen hördes efter lunch på torsdagen hade han flera vänner som satt med i salen för att ge sitt stöd. Han började med att berätta om Kim Wall, att de varit tillsammans i nästan exakt elva månader när hon dog ombord på ubåten. Han beskriver henne som en fantastisk människa, både privat och yrkesmässigt.

– Kim Wall var en otroligt ambitiös journalist, säger han och berättar hur hon älskade att resa runt och träffa människor.

”Hon var glad över det”

Han och Kim Wall bodde bara ett hundratal meter från Peter Madsens verkstad och Wall hade planerat att skriva ett reportage om den danska rymdkapplöpningen mellan Peter Madsens rymdlaboratorium och Copenhagen Suborbitals, som Peter Madsen tidigare var engagerad i, innan en konflikt ledde till att han lämnade verksamheten.

Till reportaget behövde hon en intervju med Peter Madsen och på eftermiddagen, den 10 augusti, fick hon tag på honom och man bestämde att hon skulle följa med honom ut i ubåten för intervjun.

– Hon var glad över det, att hon äntligen fått till intervjun, säger pojkvännen i rättssalen.

Då Kim Wall och pojkvännen snart skulle flytta till Peking hade de en liten avskedsfest tillsammans med några vänner, som kom vid 17-tiden på kvällen för att fira vännerna. Men eftersom de så snart skulle flytta såg Kim Wall det som sin sista chans att hinna med att göra intervjun, enligt pojkvännen.

Rädd för ubåten

Men att ge sig ut på en ubåt, och dyka ner under vattnet, tyckte hon inte kändes helt bekvämt.

– Hon var rädd för ubåten, säger pojkvännen att Kim Wall berättade.

Efter att de gett sig iväg med ubåten skickade Kim Wall sms till sin pojkvän:

”Jag är fortfarande vid liv förresten”, ”men vi dyker ner nu”, ”Jag älskar dig!!!” skrev hon till honom.

Men när timmarna gick utan att han hörde något ifrån henne vaknade oron. Han beskriver i rätten hur han under kvällen – efter att han larmat polisen – cyklade omkring på Refshaleøn i Köpenhamn och letade. Han ringde runt till folk och ringde också till Kim Walls föräldrar.

Dessutom stötte han på en person vid hangaren under sitt sökande.

– Det visade sig vara Peter Madsens fru, säger han.

Han berättar att hon sa att han skulle sluta fråga om ubåten – men att pojkvännen krävde att hon skulle berätta vad hon visste.

”Har påverkat allt”

Pojkvännen undvek att titta på Peter Madsen när han vittnade och Peter Madsen tittade ner i bordet, eller på sina knutna händer han höll någon decimeter från ansiktet, med armbågarna vilande i bordskanten.

Pojkvännen får frågan hur Kim Walls död förändrat hans liv.

– Alla mina framtidsplaner var gjorda med Kim. Nu vet jag inte ens längre varför jag studerar, säger han och tillägger:

– Det har påverkat allt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

Peter Madsen döms till livstids fängelse för mord på Kim Wall

ÄMNEN I ARTIKELN

Köpenhamn

Kim Wall

Peter Madsen