Klämde på patients bröst – kan bli av med läkarlegitimation

KRIM

En läkare i Västsverige klämde en kvinnlig patient på brösten och kom med sexuella anspelningar. I somras dömdes han för sexuellt ofredande.

Nu riskerar den manlige läkaren att förlora sin läkarlegitimation. Enligt Ivo har han ”genom sitt agerande visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare”.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Kvinnan som utsattes för det sexuella ofredandet sökte vård i december 2015. Hon hade varit illamående och även haft kraftig huvudvärk under en tid när hon sökte akutvård.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, har berättat att läkaren först klämde på hennes mage och att han därefter bad att få känna på hennes bröst. Hon har sedan berättat att han ”ruskade” hennes bröst och nöp henne i bröstvårtorna.

Läkaren ska även ha kommit med sexuella anspelningar och efter undersökningen berättade hon gråtande för en sjuksköterska vad som hade hänt.

Dömdes för brott i hovrätten

Läkaren åtalades för sexuellt ofredande men friades i tingsrätten. Hovrätten gjorde dock en annan bedömning och dömde läkaren till villkorlig dom för sexuellt ofredande.

I domen står att undersökningen inte var ”på något sätt medicinskt motiverad” och att läkarens gärning ”var ägnad att kränka (kvinnans) sexuella integritet”.

Straffet blev villkorlig dom och läkaren ska även betala ett skadestånd på drygt 14 000 kronor till kvinnan.

Ivo vill att legitimationen dras tillbaka

I mitten av november skickade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, in en ansökan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att mannens läkarlegitimation ska dras in. I andra hand yrkar Ivo på att det fattas beslut om en treårig prövotid för läkaren.

Enligt ansökan har läkaren ”gjort sig skyldig till ett allvarligt brott som är ägnat att påverka förtroendet för honom” och att han enligt Ivo ”förbrukat det förtroende som allmänheten ska kunna känna i hälso- och sjukvården”.

Läkaren har möjlighet att yttra sig till HSAN innan beslut fattas.

Aftonbladet har sökt den dömde läkaren.

Fler uppger att de utsatts för sexuella kränkningar 00:41