Pojkvännen erkände – och pekar ut Arbogakvinnan

KRIM

Redan i november erkände den 19-årige mannen, som enligt åklagarna är minst 23 år, att han dödat sin flickväns pappa och försök döda hennes mamma.

Han påstod att det var han och två kompisar till honom.

Sin flickvän lämnar han helt utanför berättelsen.

Men vid nyår berättade han: Det var hon som planerade allt.

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Kvinnan och hennes medmisstänkte pojkvän träffade Aftonbladet efter att de släppts - drygt en vecka senare greps de igen.

Berättelsen i förhöret från den 2 november är fattig. Den unge mannen säger att han och en kamrat gick in i sommarstugan.

– Det är tyst i huset.

Han säger att hans vän gick in först, och att de gick upp på övervåningen. Han säger att vännen gav honom en kniv.

– Sedan gick jag in och högg de som låg där.

Hur många gånger minns han inte. Han bara ”blundade och högg”.

Tvingades av vän

Han påstår att det är hans vän som tvingat honom att göra detta. Flickvännen, säger han i november, har så vitt han vet inget med mordet att göra. Men att han dagen efter mordet berättat för henne vad han gjort - att han dödat hennes pappa och försökt döda hennes mamma.

En och en halv månad senare kallar han själv till sig polisen, eftersom han vill berätta.

Han säger då att det är flickvännen som planerat allt, som bett honom döda föräldrarna.

– Hon skulle tjäna på att de mördades, hon skulle få ärva tio miljoner, säger han.

1 av 4

”Hon planerade allt”

Han vidhåller dock att hon inte varit med ute vid sommarstugan, utan säger fortfarande att det var en vän som var med honom.

På frågan vad flickvännen lovat honom svarar han att hon skulle hjälpa honom så att han inte fick problem med polisen, och hjälpa honom att lämna Sverige.

Ytterligare ett par veckor senare, två dagar före nyår, ändrar han sig igen.

– Jag X.X erkänner mord på och mordförsök, säger han.

– Nu berättar jag att det var jag tillsammans med min flickvän som har utfört det. Det var ingen annan person som var med och utförde det förutom jag och hon.

Kastade kniven

Han säger att det var flickvännen som körde bilen ut till sommarstugan, och att hon hade med sig en plastpåse med en kniv, handskar och en tröja.

Medan han smög in i huset satt kvinnan kvar i bilen.

Efter att ha väntat utanför sovrumsdörren i närmare en halvtimme gick han in - och till attack. Först högg han pappan, och under tumultet som uppstod vaknade mamman varpå han högg också henne.

I förhöret säger mannen att han högg dem i sammanlagt två minuter.

”Stämmer inte”

Han sprang ut till bilen, där hans flickvän ”nästan sov”. De körde från platsen och från en bro kastade han kniven i en å.

När de dagen därpå nåddes av beskedet att pappan var död, men att mamman överlevt blev den 42-åriga kvinnan, enligt pojkvännen ”lite irriterad”.

Två veckor senare konfronteras den 42-åriga kvinnan med vad hennes pojkvän berättat. Hon svarar att det han sagt inte stämmer.

– Jo, jag tror att han gör det för att han vill straffa mig. Tror du han skulle riskera att förlora det här. Jag skulle aldrig kunna be någon hugga ihjäl mina föräldrar, aldrig i livet.

INTERAKTIV GRAFIK: HÄR ÄR DE INBLANDADE I MORDUTREDNINGEN

Klicka på den person du vill läsa mer om.

ARTIKELN HANDLAR OM