Valde döttrarna över släkten – mördades vid sjön

avEric Tagesson, Johanna Rapp

Pappan gick emot släkten – och ställde sig på döttrarnas och hustruns sida.

Det var anledningen till att han blev mördad, menar familjens målsägandebiträde Evin Cetin.

Nu döms 50-åringen för mordet på pappan.

Men rätten menar att det inte var ett hedersrelaterat mord.

– Det finns tydliga inslag på att det är hedersrelaterat och familjen kommer att överklaga, säger Evin Cetin.

1 av 3 | Foto: Henrik Hansson

Nu döms 50-åringen för att ha mördat sin 46-årige släkting med en sax vid Stensjön i Dalarna i början av sommaren.

Han döms till fängelse i tolv år.

Åklagare Gun-Britt Ström hade yrkat på att mannen ska dömas till livstids fängelse för mordet, som hon menar är hedersrelaterat. Åklagaren hade också yrkat på att mannen skulle utvisas men det ogillas.

– Jag är nöjd med att tingsrätten dömer för mord även om jag hade yrkat om livstid. Sedan så har man i vart fall prövat frågan om utvisning och jag tycker det är viktigt att det finns med i domen men jag får fundera på hur jag ska göra, jag har inte tagit ställning till om ett överklagande än, säger åklagare Gun-Britt Ström.

Enligt förhör med anhöriga i förundersökningen har konflikten pågått i ungefär två år och ska ha startat när 46-åringens två döttrar skakade hand med två stycken manliga skolkamrater.

– Det spreds alltså helt osannolika rykten om detta, menar 46-åringens hustru i polisförhör.

Kallade horor

Hon berättar vidare för polisen hur både hon och döttrarna ska ha blivit kränkta och kallade för bland annat horor. Därefter berättar hon att den nu mordmisstänkte och ytterligare en släkting ska ha skrikit till 46-åringen:

”Om du har någon heder ska du avrätta dina döttrar”, enligt polisförhören.

Därefter ska familjen ha brutit kontakten med den nu mordmisstänkte släktingen och enligt hustrun var hennes nu döde man väldigt mån om sin familj och deras framtid i Sverige.

Döms för mord

Tingsrätten skriver att det är ställt utom rimligt tvivel att 50-åringen ”haft en sax i sin hand och avsiktligen huggit den mot offrets hals”.

De dömer honom för mord, eftersom de menar att han haft ett likgiltighetsuppsåt, vilket innebär att han var medveten om att det våld han utövade kunde vara livsfarligt, men att han inte brydde sig om konsekvenserna.

– Familjen säger att de är lättade att han dömdes för mord men tycker inte att påföljden är tillräcklig, säger Evin Cetin som är målsägandebiträde för 46-åringens familj.

”Inte hedersrelaterat”

Däremot menar rätten inte att det är bevisat att motivet till mordet var hedersrelaterat. I domen skriver man att eftersom de befann sig på samma fisketur så talar det emot ett hedersmotiv samt att det skulle ha varit planlagt. Rätten menar att det enda som talar för att det funnits ett hedersrelaterat motiv är hur 46-åringens hustru berättat om mordet samt att släktingar som befunnit sig vid fiskesjön inte velat prata om männens bakomliggande konflikt:

”Det kan också anföras att (50-åringen) inte skulle ha kunnat ha något annat motiv för att döda (46-åringen) än konflikten kring dennes döttrar. Detta är dock i sig inte tillräckliga omständigheter för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att ett hedersrelaterat motiv förelegat”, står det i domen.

– Man konstaterar att konflikten inte verkar vara så allvarlig utan att man ändå kunde åka på fisketur tillsammans. Samtidigt konstaterar de att det finns bakomliggande konflikter och så långt är jag nöjd att tingsrätten inte betraktar det som hastigt uppkommit utan att det finns aspekter bakom. Jag ska titta mer på den delen också, säger åklagare Gun-Britt Ström.

Under utgångspunkten

Straffet bestäms till 12 år, två år under vad som är ”utgångspunkten” för mord. Detta motiverar rätten med att det är förmildrande att det rört sig om ”ett förhållandevis snabbt händelseförlopp där det dödliga våldet varit mycket kortvarigt och inte föregåtts av någon planering”, samt att det inte funnits något direkt uppsåt att döda.

Samtidigt skriver rätten att 50-åringen haft tid att besinna sig, men ”trots detta agerat med stor hänsynslöshet”.

Åklagaren yrkade också att 50-åringen skulle utvisas, men detta bifaller inte tingsrätten, då det skulle anses påverka hans barn situation allt för negativt.

Kommer överklaga

Enligt Evin Cetin som är målsägandebiträde för 46-åringens familj så finns det däremot ett tydligt hedersmotiv.

– Det finns tydliga inslag på att det är hedersrelaterat och familjen kommer att överklaga, säger Cetin.

Både 46-åringen och den mordmisstänkte mannen i 50-årsåldern är släkt med Fadime Sahindal som mördades 2002 i hederns namn.

De anhöriga till 46-åringen lever nu med skydd på hemlig plats.

Förnekar uppsåt att döda

Själv förnekar mannen i 50-årsåldern mord. Enligt hans försvarsadvokat Weine Daniels har man ännu inte bestämt sig om man kommer att överklaga domen.

– Jag konstaterar att åklagaren hade yrkat på livstid för att man gjort gällande att det var hedersrelaterat och nu har tingsrätten sagt att det inte fanns något sådant motiv. 12 år är delvis en framgång men hans inställning är att han inte haft uppsåt att döda, säger Weine Daniels.

ARTIKELN HANDLAR OM