Arrestvakt kastade mugg med kiss på gripen

En arrestvakt i Stockholms län kastade en mugg med kiss på gripen man. Händelsen fångades på övervakningsfilm och nyligen åtalades han för ofredande.

Samtidigt ska vakten enligt uppgifter till Aftonbladet jobba kvar i arresten.

En brottsmisstänkt man greps vid 13-tiden den 3 april och fördes till en arrest i Stockholms län. Arrestvakten uppger i förhör att mannen ska ha tjafsat vid avvisiteringen och att han vid tillsynen i cellen ska ha skrikit ”fula saker”.

Vid ett tillfälle ska arrestvakten ha öppnat celldörren och han uppger att mannen då sprang emot honom. Arrestvakten puttade då till honom så att mannen ramlade ner i golvet.

Kissade i mugg

Knappt två timmar efter gripandet hölls ett förhör med mannen. På vägen till förhörsrummet hade han med sig en mugg som polisen konstaterade att det var urin i. Den muggen ställdes utanför förhörsrummet och den gripne mannen fick inte ha kvar den.

Efter förhöret fördes han tillbaka till sin cell. Övervakningsfilm från arresten visar sedan hur vakten tar muggen, i lugn takt går till mannens celldörr och öppnar den. I samband med att innerdörren öppnas gör arrestvakten en svepande gest med muggen, och enligt åtalet är det då som han kastar en mugg urin på den inlåste mannen.

Därefter stänger arrestvakten dörren och går därifrån.

”Du har utsatt polisen för risk”

Strax efter att arrestvakten tömde kissmuggen går en polis till cellen för att meddela den gripne mannen att åklagare fattat beslut om att anhålla honom, och att han blir kvar i arresten. Mannen är då arg, spottar polisen i ansiktet och är utåtagerande.

– Det är en otrevlig situation men inte helt ovanlig, jag anser mig ha kontroll på den, säger Anton Larsson, den polis som mannen spottade i ansiktet.

Till slut används pepparsprej för att lugna mannen.

En kollega till arrestvakten säger i förhör att han inte såg hur kissmuggen tömdes men att han ändå anade vad som hade hänt. I förhör säger kollegan att han sa till arrestvakten att ”om du har gjort det där, då har du gjort något jävligt grovt fel. För att du har utsatt mig för risk, du har utsatt polisen för risk, för han blev ju bespottad på.”

Åtalas för ofredande

Arrestvakten har åtalats för ofredande alternativt tjänstefel. I förhör förnekar han brott och hävdar att han tog med sig muggen till mannens cell för att fråga honom vad det var i den. Förhörsledaren påpekar att man på övervakningsfilmen ser hur arrestvakten ”öppnar ytterdörren och du öppnar den inre dörren och sen så gör du en kastande rörelse med din arm”.

Han svarar att ”det är en reflex för att han kastar kiss på mig med en annan mugg”. Förhörsledaren ifrågasätter varför arrestvakten kastade muggen och får till svar att ”jag kastade inte, det var en reflex, han kastade på mig det är han kiss det är han som har uppsåt”.

Rättgången är planerad att hållas i mitten av november. Enligt uppgifter till Aftonbladet jobbade arrestvakten senast i förra veckan i samma arrest, samma vecka som åtalet om ofredande lämnades in till tingsrätt av åklagare.

Aftonbladet söker arrestvaktens advokat och även polisen för en kommentar om att arrestvakten jobbar kvar.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN