Föräldrarna döms till fängelse efter tvångsäktenskap

KRIM

De tvingade sin dotter att gifta sig med sin kusin i Kurdistan.

Efter äktenskapet lämnades dottern och föräldrarna reste hem till Sverige.

Nu döms de till fängelse för tvångsäktenskapet.

1 av 3
Den unga kvinnan misstänks ha blivit bortgift med sin kusin mot sin vilja.

I början av sommaren fördes den unga kvinnan till Irakiska Kurdistan. Föräldrarna sa att syftet med resan var att hälsa på släktingar – istället så blev den unga kvinnan, hemmahörande i Västmanland, förlovad och sedan bortgift med sin kusin.

När den övriga familjen åkte tillbaka hem till Sverige lämnades hon kvar i Kurdistan.

Men under tiden i Kurdistan så lyckades den unga kvinnan med hjälp av en vän komma i kontakt med en person som arbetar för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, och när föräldrarna landade på Arlanda så greps de av polisen.

Man lyckades också få hem den unga kvinnan till Sverige, som placerades i ett skyddat boende.

Den unga kvinnan har berättat att hon tidigare var tillsammans och också förlovad med en kille i Sverige, men att föräldrarna tyckte att hon dragit skam över familjen då förlovningen brutits upp.

Enligt förundersökningen så började kvinnans pappa att kalla henne hora, spotta på henne och gå till fysiskt angrepp efter att han fått kännedom om den avslutade förlovningen.

Döms till fängelse

Nu dömer Västmanlands tingsrätt båda föräldrarna för äktenskapstvång. Mamman döms till fängelse i ett år och pappan till fängelse i ett år och fyra månader. Han döms också för ofredande, efter att han enligt domen misshandlat sin dotter:

”(Dottern) har på tingsrätten gjort ett mycket trovärdigt och tillförlitligt intryck.
Hon synes inte ha överdrivit när hon berättat och om hon varit osäker på något har hon påpekat det. Hon har inte kunnat beslås med några felaktigheter eller motsägelser”, står det i domen.

Själv förnekade föräldrarna brott.

Det här är den andra domen gällande äktenskapstvång som kommer sedan brottsrubriceringen infördes år 2014.