Yrkar på livstid för dubbelmordet i Vallentuna

Möjligt att de åtalade kan frias

Rättegången mot de två män som misstänks ha mördat Suzanne, 52, och Lars, 61, i Vallentuna har avslutats.

Åklagaren kräver lagens strängaste straff.

Men de åtalade kan frias – om man inte lyckas bevisa vem som gjort vad.

Efter en elva månader lång polisutredning åtalades två vänner, 26 och 28 år, för mord och grovt rån i Vallentuna.

Männen ställdes inför rätta den 16 november då huvudförhandlingen påbörjades vid Attunda tingsrätt.

På måndagseftermiddagen avslutades rättegången.

Nästa rättsliga steg är domen.

De misstänkta männen.
De misstänkta männen.

Två olika mordversioner

28-åringen erkänner grovt rån, medan han misstänkta kumpan medger rån av normalgraden.

Vännerna nekar dock till mord och skyller det på varandra.

Den 26 år gamla mannens version är att han vaktade Suzanne i hennes sovrum när han plötsligt hörde en smäll inifrån köket.

– Sedan frågade Suzanne: Vad händer med Lars nu? Sen öppnade jag dörren och så gick jag ut till vad heter det, ut i hallen för att titta in i köket...och då låg Lars på golvet, (28-åringen) stod ovanför, man såg bara pölen med blod vart bara större och större, säger 26-åringen i förhör.

Vittnar mot varandra

Han berättade också att han senare såg 28-åringen ta ut en rulle plastfolie ur väskan och gå in till Suzanne.

28-åringen å sin sida hävdar att han efter rånet gick ut ur samboparets villa. När han stod och väntade utanför huset hörde han en smäll inifrån, där 26-åringen fortfarande befann sig, enligt hans version.

– Och då berättar han att han har tagit en, vad heter det...vad heter det, mortel...och sen har han slagit Lars i...om det är bakhuvudet eller tinningen med den. Säger han. Sen när vi går bort här så frågar jag vad som...hur hon reagerade då. Men att...ja...hon fanns inte heller i livet längre liksom, säger den 28-åriga mannen.

Suzanne och Lars mördades i sitt hem i Vallentuna den 15 januari.
Suzanne och Lars mördades i sitt hem i Vallentuna den 15 januari.

Oklart vem som mördade

Enligt åklagare Jenny Karlsson, som lett mordfallet, har männens olika förklaringar, och att de plötsligt började prata i förhör, varit en fråga som tagits upp under rättegången.

– De har lämnat olika förklaringar till det, mer eller mindre trovärdiga. Jag menar att det beror i stor del på att de i förhören fått så mycket bevisning presenterat för sig att de blev en ohållbar situation att fortsätta säga ”inga kommentarer” eller att man inte varit på plats, säger hon.

Man har i utredningen inte kunnat klargöra vem som gjort vad.

Åklagaren åtalade därför de misstänkta för att ha genomfört brotten ”tillsammans och i samförstånd”. Något hon försökt bevisa under den långa rättegången, för att kunna fälla båda för mord och grovt rån.

– Vi har uteslutit att det finns en alternativ gärningsman. De båda tilltalade har varit inne i huset och när de lämnar är målsägande döda. Svårigheten och det den tekniska bevisningen inte har kunnat säga är vem som gör vad. Då får man lägga ett pussel av bland annat deras egna berättelser och omständigheterna på platsen.

Polisen på plats utanför parets hus efter mordet.
Polisen på plats utanför parets hus efter mordet.

Två veckor kvar

Jenny Karlsson har yrkat på att duon ska dömas till livstids fängelse.

– Det är ett svårt ärende och svårt bevisläge. Det som tingsrätten nu har att ta ställning till är ingen lätt sak. De har ett gediget arbete att göra.

Vid tidigare fall har personer friats då det inte ansågs vara bevisat att samtliga åtalade utfört brottet. Så sent som i november friades två män, som i tingsrätten dömdes till livstid, för mordet på Gert-Inge i Markaryd då man inte kunnat bevisa männens roll i händelsen. Även det uppmärksammade Lindomefallet är ett annat exempel.

Om Attunda tingsrätt i detta mål menar att det inte går att utesluta att en av de misstänkta rånmördarna är oskyldig kan en friande dom väntas.

– Men jag tror på en fällande dom, säger Jenny Karlsson.

Domen väntas meddelas om två veckor.

Publisert:

LÄS VIDARE