Pappa döms för bebisdöd

KRIM

Den sju månader gamla bebisen dog av svåra huvudskador.

Nu döms den 26-åriga pappan för att ha misshandlat sin son till döds.

Han straffas med sju års fängelse.

I juli tidigare i år fördes en sju månaders bebis svårt skadad till Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan. Barnet, som hade allvarliga huvudskador, överlevde inte utan dog några dagar senare.

Efter dödsfallet häktades den 26-åriga pappan misstänkt för att ha orsakat barnets död. Pappan har nekat till anklagelserna och hävdat att barnet varit sjukt dagarna innan händelsen. Han ska också ha sagt att han tappat barnet i marken, men att det var en olyckshändelse.

Riskerar sex års fängelse

Men enligt åklagaren orsakades huvudskadorna av våld från pappan, som åtalades i november misstänkt för vållande till annans död och grov misshandel. Rättsmedicinalverket har i sin utredning kommit fram till att huvudskadorna sannolikt orsakades av trubbigt våld.

Pappan åtalades även för att ha misshandlat barnet när det var sex veckor gammalt. Då fördes barnet till sjukhus och vårdades för ett brott på lårbenet.

Huvudförhandlingen i Vänersborgs tingsrätt hölls i november och i dag meddelades domen: sju års fängelse.

Våld mot försvarslöst spädbarn

Enligt tingsrätten har pappan misshandlat barnet med kraftigt våld och orsakat huvudskadorna som gjorde att bebisen dog. Rätten kom även fram till att 26-åringen är skyldig till att barnet fick skadan på lårbenet.

Pappan hade vid båda tillfällena varit ensam med barnet. Han har gett olika förklaringar till vad som då hänt. Tingsrätten skriver att pappan lämnat märkliga uppgifter och tror inte på hans berättelse.

Särskilt allvarligt tycker domstolen det är att pappan riktat våldet mot ett försvarslöst spädbarn som dessutom utövats av en förälder som ansvarar för barnets trygghet. Det påverkar att straffvärdet bedöms som högt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott