Dömd pedofil greps av polis i matbutik

avJosefin Silverberg, Victor Stenquist

En dömd pedofil greps på onsdagen under tumultartade omständigheter i en mataffär i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Den 36-åriga mannen dömdes senast i juni till fängelse i över två år bland annat för att ha utnyttjat barn sexuellt via chattprogrammet Momio.

Enligt Aftonbladets uppgifter misstänker polisen att han fortsatt att utnyttja barn sedan han släppts fri i väntan på att avtjäna sitt fängelsestraff.

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Coop i Hammarby sjöstad.

Insatsen på en Coop-butik i Hammarby Sjöstad i Stockholm var ur polisens synpunkt helt normal. Polisernas jobb på plats gick snabbt, uppger insatschefen Morgan Neijnes för Aftonbladet.

Han förstår att det kan ha uppfattats som dramatiskt för de som befann sig i butiken för att handla när kunden greps.

– Det kan ha sett dramatiskt ut. Det är inte det normala man väntar sig när man är på en matvarubutik. Ur ett polisärt perspektiv ser vi det som ett normalingripande. Det var ingen nämndvärd våldsanvändning och det handlade om att säkra teknisk bevisning, de gjorde vad de behövde göra.

Husrannsakan har gjorts

Den 36-åriga mannen hölls ned mot golvet i uppskattningsvis tre minuter innan han fördes in i ett rum i butiken.

Morgan Neijnes betonar att det var viktigt att insatsen gjordes just där och då. I samband med att polisen verkställde mannens anhållande gjordes även ett antal husrannsakningar, exakt var och vilka fynd man gjorde vill han inte kommentera.

– Nu kommer vi att analysera resultaten av husrannsakningarna, säger Neijnes.

Den nu anhållna mannen dömdes i juni till fängelse i två år och fyra månader för bland annat utnyttjande av barn genom sexuell posering, sexuella övergrepp, ofredanden och barnpornografibrott. Tidigare brott som han begått av samma karaktär har resulterat i böter, villkorlig dom och skyddstillsyn.

Han beskrivs i den domen som en person med ett ordnat liv, han har försörjning och bostad. Det framgår det att han kontaktat ett stort antal barn i åldrarna sju till tolv år via chattjänsten Momio. Chatten är populär bland barn – där kan man dela bilder, videos – hela tiden utan att uppge sitt riktigt namn.

Själv förnekar han att det är han som är den användare som kontaktat barnen och fått dem att posera sexuellt.

Momio fattade själva misstanke

Chattföretaget fattade själva misstanke om att en och samma person kontaktade ett flertal barn – tillvägagångssättet var likt i flera chattar, bland annat har barnen frågats om de har husdjur – om de har det har mannen uppmanat dem att utföra sexuella handlingar med dem. Han har även bett dem penetrera sig själv med olika föremål.

På sin sajt uppger Momio att utbildad personal går övervakar barnens aktiviteter varje dag och reagerar om de ser något olämpligt.

Efter insatsen i Hammarby sjöstad sitter mannen anhållen för nya brott av samma karaktär.

– Med hänsyn till förundersökningssekretessen kan jag inte säga så mycket mer än att han är anhållen för ett grovt brott, säger åklagare Johanna Rejdemo Björk.

Hon vill i nuläget inte kommentera om några tekniska bevis har hittats under de husrannsakningar som gjorts. Senast på lördag klockan 12 måste hon begära honom häktad.

ARTIKELN HANDLAR OM