Ann-Christine och Tor mördades – tejpkombinationen ledde till misstänkt mördare

1 av 4

avJohanna Rapp

KRIM

Tor Lekander, 70, och Ann-Christine Lekander, 62, levde ett lugnt liv på sin gård utanför Mantorp – tills de brutalt mördades av en för dem okänd gärningsman.

I 96 dagar var den mordmisstänkte 24-åringen på fri fot – innan polisen till slut kunde spåra honom genom det ovanliga tejpköpet.

– Jag har tagit del av hela förundersökningen och kan konstatera att det finns en robust bevisning som binder den misstänkte både till brottsplatsen och till offren. Det finns även ett motiv, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Den 12 juni förra året gjorde anhöriga till 62-åriga Ann-Christine Lekander och hennes make Tor Lekander, 70, en fruktansvärd upptäckt: paret hade överfallits, bundits med tejp och mördats i sin bostad utanför Mantorp, i Mjölby kommun.

– Ett bestialiskt dubbelmord på två helt försvarslösa gamla människor som bott i stillhet på landsbygden, beskriver målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz dådet.

Dubbelmordet skakade hela bygden och polisen inledde jakten på den, eller de, skyldiga till morden, som av chefsåklagare Pär Andersson kallades för en ren avrättning.

Mördaren tog ut pengar – med parets kort

1 av 2 | Foto: Stefan Jerrevång/TT
Här häktas den misstänkte.

När paret hittades hade de redan varit döda i ett dygn och samma dag som de mördades, söndagen den 11 juni, hade en stor summa pengar tagits ut från makarnas konto vid en bankomat i Borensberg. Åklagaren misstänkte att det var gärningsmannen eller gärningsmännen som låg bakom uttaget.

Bara dagen efter att Tor Lekander och Ann-Christine Lekander hittades mördade tog polisen in ett par till förhör – men de släpptes senare samma dag och är inte misstänkta för något brott. Några dagar senare börjar polisen i stället intressera sig för en brödratrio som anhållits för förberedelse till rån i Vrigstad – men inte heller bröderna anhölls som misstänkta för dubbelmordet.

Då polisen säkrat dna-spår beslutar man sig för att börja dna-topsa personer i jakten på förövaren. I slutet av augusti hade polisen hållit över 800 förhör och topsat runt 250 personer. Men fortfarande hade man ingen aning om vem gärningsmannen var.

Tejpköpet avslöjade misstänkt gärningsman

Men polisen hoppades att tejpen som användes för att binda paret skulle leda dem till rätt person. Gärningsmannen hade nämligen använt sig av en speciell typ av silvertejp som var 50 millimeter bred, i kombination med en eltejp.

Polisen började då höra tejpimportörer och ett stort antal butiker för att ta reda på var tejpen såldes.

– Vi har undersökt vilka personer som köpt just den här kombinationen av tejper, och förhört och topsat dem, har åklagare Eva Nemec Nordh tidigare berättat.

Till slut hade polisen identifierat 13 personer som köpt den speciella kombinationen av tejp – och man fick en träff mot en 24-årig, sedan tidigare ostraffad man.

Efter att utredningen pågått i över 13 veckor, i 96 dagar, anhölls 24-åringen i sin frånvaro innan polisens insatsstyrka kunde gripa honom i ett radhusområde i Mullsjö.

24-åring åtalas för dubbelmord i Mantorp

Nu åtalas den 24-årige småbarnspappan, som ända sedan gripandet har nekat till brott. Han har i stället gett en alternativ berättelse, enligt hans försvarsadvokat.

– Han har absolut gett förklaringar, men jag kan inte gå in på vad de består i, säger hans advokat, Henrik Lindblom.

Den misstänkte 24-åringen var helt okänd för Anne-Christine och Tor Lekander, enligt åklagaren.

– Det har inte funnits några personkopplingar emellan dem. Vi kan inte se någon direkt koppling dem emellan, säger åklagare Helene Gestrin.

Bortsett från att mannen kommer att åtalas för två fall av mord kommer han också att åtalas för bedrägeri, detta för att han alltså misstänks ha tagit Tor och Ann-Christine Lekanders bankomatkort.

– Det gäller penninguttaget på en bankomat i Borensberg, säger Helene Gestrin.

För de anhöriga till Ann-Christine och Tor Lekander fortsätter helvetet och enligt deras målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz mår de mycket dåligt efter morden.

– Mina klienter som är barn och övriga nära anhöriga till offren kommer biträda åtalet och föra skadeståndstalan. Samtliga mår mycket dåligt, säger hon.

Den 27 februari är rättegången preliminärt planerad att dra igång.

Detta har hänt: Dubbelmordet i Mantorp 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM