Skolattacken i Trollhättan

Två döda och två skadade efter skolattacken

KRIM

Gärningsmannen sköts av polis – avled senare på sjukhuset

Den maskerade mannen gick till attack med kniv – och högg ner fyra personer på skolan Kronan i Trollhättan.

Två av de angripna och gärningsmannen har avlidit.

Nu har polisen bekräftat identiteten på offren. De avlidna är en 20-årig elevassistent och en 17-årig pojke, som tidigare uppgavs vara 11 år.

Polisen var fortfarande på kvällen på plats vid skolan Kronan i Trollhättan, där en maskerad och beväpnad man på torsdagsmorgonen gick till attack mot personal och elever.

En manlig elevassistent född 1995 dog på platsen. En pojke, som tidigare uppgavs vara 11 år gammal men som senare vid identifiering visade sig vara 17 år, avled senare av sina skador på sjukhus. En manlig 41-årig lärare och en 15-årig elev skadades, och vårdas på sjukhus. Lärarens tillstånd uppges vara kritiskt men stabilt.

– De svävar inte mellan liv och död, säger Ulrika Gisland, presstalesperson på Näl-sjukhuset.

Offrens anhöriga är underrättade.

Vårdas på intensiven

Den vuxne mannen har knivskador i buken. 17-åringen hade leverskador efter ett stickvapen. Gärningsmannen hade skottskador efter att ha skjutits av polisen.

För 15-åringen uppges läget inte vara kritiskt men han vårdas på en intensivvårdsavdelning på Näl-sjukhuset i Trollhättan.

På sjukhuset där de skadade vårdas har många anhöriga samlats under torsdagskvällen.
Läget för de två skadade personerna är fortsatt kritiskt.
- Det är två personer som kräver intensivvård. Deras tillstånd är allvarligt men stabilt. De har genomgått operationer och kommer sannolikt att gå igenom fler operationer.
Gärningsmannen – som misstänks vara 21-årige Anton Lundin Pettersson – och en 17-årig man dog på sjukhuset.
- Den ena personen, en yngling, hade var stickskador och man gjorde tappra återlivningsförsök redan på skadeplatsen och han togs omedelbart till operation. Men hans liv gick inte att rädda. Den andre personen var en vuxen man som fick skottskador och senare avled av sina skador, säger chefsläkare Per Lundgren.
Var var han skottskadad?
- Han var skottskadad i buken, säger Lundgren.

Beväpnad och bar mask

Efter det fruktansvärda dådet var många barn länge kvar inne i skolan. Polisen höll länge på att säkra området, kontakta anhöriga och genomföra katastrofregistrering. Det sistnämnda innebär att polisen tar reda på vilka som funnits i byggnaden och vart de har tagit vägen.

– Vi registrerar elever och vuxna och slussar ut dem efterhand, sa Thomas Fuxborg, polisens presstalesman på plats.

Polisen ville också försäkra sig om att alla kommer ut från skollokalerna, då många vid attacken låst in sig i både klassrum och städskrubbar.

Maskerad och beväpnad

Det som är känt av händelseförloppet är följande:

På morgonen kom gärningsmannen, senare identifierad som en 21-årig man hemmahörande i Trollhättan, maskerad och beväpnad till skolan.

– Han hade en mask på sig, bekräftar Thomas Fuxborg.

Mannen bar på två knivliknande vapen, varav ett beskrivits som ett svärd.

Det var med de här som mannen attackerade såväl vuxna som barn, medan han gick omkring på skolan. Han var även inne i flera klassrum, uppger polisen.

Manlig lärare död

Klockan 10.10 får polisen larm om att något hänt på skolan. Snart efter man kommit till platsen hittas en manlig elevassistent död inne i skolan.

En manlig lärare hittas knivskadad, liksom två pojkar, 17 och 15 år gamla. Den äldre avled senare på sjukhuset av sina skador.

Gärningsmannen opererades för skottskador – men avled även han av skadorna:

– Två skott avlossades, ett träffade och oskadliggjorde honom, säger Thomas Fuxborg.

Under eftermiddagen genomfördes en husrannsakan hemma hos mannen.

– Det har gjorts vissa fynd, men vilka kan vi inte gå in på, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen.

”Sa åt oss att vänta”

En förälder till en flicka i lågstadieåldern som bor i närheten tog sig till skolan när hon hörde och såg polispådraget.

– Jag blev orolig och befarade att något hade hänt mitt barn, säger mamman.

Hon beskriver ett mycket omfattande polispådrag och en kaotisk situation med oroliga och gråtande föräldrar. Personal från skolan ska ha funnits på plats för att lugna föräldrarna.

– De sa åt oss att vänta. Sedan kom min dotter ut med sin klass och jag kramade om henne, säger mamman.

Hon berättar att dotterns klass höll på med pyssel inför det stundande höstlovet när läraren plötsligt ska ha låst dörren. Barnen ska ha fått sitta och vänta på ett godkännande från polisen att lämna byggnaden.

– Min dotter berättade att polisen kom till klassen för att titta till dem. Barnen ska tydligen ha varit ganska oroliga även om de inte fått veta exakt vad som har hänt, säger mamman.

”Kaos vid skolan”

Enligt lokaltidningen TTELA:s fotograf Stefan Bennhage på plats rådde kalabalik vid skolan.

– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom statsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, säger han till TT.

Vid 15.30-tiden, inledde polisen tillslag mot ett hus i Trollhättan där mannen bodde. Poliser, ambulans och polistekniker.

Grundskola med 400 elever

På skolan Kronan går drygt 400 elever i årskurs F-9, enligt skolans hemsida. I huset finns även bibliotek, kulturverksamhet, fritidsgård och medborgarservice.

– Vi har en krisgrupp, Posom, beredd för den här typen av händelser. De kommer så fort det går att finnas på plats för att erbjuda stöd, säger Per Ivarsson, kommunikatör på Trollhättans kommun, till TT.

Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

Här ligger skolan

SAMMANFATTNING Skolattacken i Trollhättan – detta har hänt

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krim

/

Skolattacken i Trollhättan

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolattacken i Trollhättan

Trollhättan

Brott