Ikeamördaren om dådet: Ville få frid

avMira Micic

KRIM

Dubbelmordet var hämnd – kände sig kränkt av beskedet att han inte skulle få stanna

1 av 34

Ikeamördaren Abraham Ukbagabir blev nekad asyl sju gånger i olika länder innan han kom till Sverige.

När han fick avslag i Sverige bestämde han sig direkt för att hämnas – genom att döda två slumpmässigt utvalda personer.

Hans tankesätt liknar det som kan ses hos personer som begått skolskjutningar, framgår det av den sinnesundersökning han genomgått.

”En impulsiv, lite rastlös och självcentrerad person som har en nedsatt förmåga till inlevelse i andra personers känslor.”

”Andra personer ses av honom som redskap för egna planer och mål. Ansvaret för allt som hänt honom och andra lägger han på yttre omständigheter.”

Så står det i Rättsmedicinalverkets utlåtande om Abraham Ukbagabir, 36, som nyligen åtalades för dubbelmordet på varuhuset Ikea i Västerås.

Innan åtalet väcktes genomgick Abraham Ukbagabir en rättspsykiatrisk undersökning där han berättade om sitt liv, sin uppväxt och brottet han åtalas för.

Experterna som undersökte honom beskriver hur ointresserad han var av offren som personer.

Blev frälst – gick i kyrkan

Om sitt eget liv berättade han följande:

Han föddes i Areza i Eritrea. Pappan var affärsman och familjen hade det gott ställt till en början, tills fadern försvann ur bilden. Ukbagabir hade gått i skola i tio år och gjort militärtjänst i fem år, innan han lämnade landet.

Enligt egna uppgifter tog han sig först till Sudan, vidare till Libyen och kom därefter till Italien 2005. Han bodde i en flyktingförläggning och fick ett tillfälligt uppehållstillstånd.

När han inte lyckades få jobb i Italien, reste han till England, sökte asyl där men fick avslag och skickades tillbaka till Italien.

Därifrån åkte han till England igen, där han jobbade svart och regelbundet gick i kyrkan. Han sökte asyl på nytt – men fick ett nej igen och skickades återigen till Italien.

Någon gång 2009 uppger han sig ha blivit frälst, då Gud uppenbarade sig för honom. Då ska han ha bestämt sig för att sluta ljuga samt ha kontakt med kvinnor. Han började gå mer regelbundet i kyrkan.

Han åkte till Norge och sökte asyl även där, men efter sex månader på en flyktingförläggning fick han avslag och skickades ännu en gång tillbaka till Italien. Han reste till Sverige i november 2013.

Ville köpa kniv – hänvisades till Ikea

Enligt polisens dokumentation sökte Ukbagabir asyl sju gånger i tre länder, utöver Sverige. I januari 2014 fick han besked att han skulle överföras till Italien. Men han vägrade acceptera beslutet och flyttade runt i Sverige.

Abraham Ukbagabir hade fått uppfattningen att om han bodde i Sverige i ett och ett halvt år skulle han få stanna. När den tiden gått kontaktade han Migrationsverket men fick ”för honom oväntat” veta att han skulle utvisas till Italien.

Han fick det beskedet samma dag som mordet skedde, 10 augusti 2015. Då var han på Migrationsverkets kontor i Västerås, där han fick en biljett till Italien för dagen därpå.

För undersökningsläkaren förklarade han att han känt sig kränkt, arg och besviken.

Han planerade att hämnas, "för att få frid" och kompensera för besvikelsen, genom att döda någon i Sverige.

Knivdödade två personer

Efter att han lämnat Migrationsverkets kontor beslutade han att genast verkställa planen. Han frågade några personer i centrala Västerås var han kunde köpa knivar och hänvisades till Ikea.

På varuhuset valde han ut en förpackning med två knivar och öppnade den för att kontrollera om knivarna var vassa.

Han högg två okända personer som han valt ut innan han plockat ut knivarna. Offren, en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son, befann sig i närheten av Ukagabir.

Enligt honom var avsikten att händelsen skulle bli känd och att folk skulle få veta att han inte fått den frid han ville ha.

Därefter högg han sig själv i magen och hamnade på sjukhus.

Inte psykiskt sjuk

Fem dagar efter morden träffade Ukbagabir en läkare på psykiatriska akutmottagningen och berättade för denne att han mått bra under hela sitt liv, utom när han fick besked om utvisning från Sverige, och att han då fick tankar om en hämndaktion.

I utlåtandet från Rättsmedicinalverket liknas hans agerande och resonemang vid det som ses ”vid school shootings i flera länder”.

Undersökningsläkaren beskriver detta som gärningar ”då udda men i övrigt välfungerande individer berövat andra människor livet som ett sätt att visa för omvärlden hur orättvist de behandlats”. 

Ukbagabir förklarade sig nöjd med den rättspsykiatriska bedömningen.

Han beskrivs vara bekymrad över sin situation men fortfarande ha ”gott hopp om att få stanna i Sverige, eller fortsätta till Kanada”.

I utlåtandet blir Abraham Ukbagabir friskförklarad. Han bedöms inte lida av någon allvarlig psykisk störning vilket innebär att han kan dömas till fängelse för morden.

ARTIKELN HANDLAR OM