Ulricehamnmördaren trakasserade okända kvinnor på nätterna

avMira Micic

Den 89-åriga kvinnan låg och sov när telefonen började ringa mitt i natten.

En okänd person viskade ohörbart, la på och ringde igen – fem gånger.

Flera månader senare fick hon veta att uppringaren var en 20-åring, som en vecka efter det samtalet mördade en slumpvis utvald äldre kvinna.

Utredningen visade att mördaren under flera månader ringt hundratals nattliga samtal till för honom okända, äldre kvinnor runt om i Sverige.

Klockan var 23.34 tisdagen den 17 oktober i fjol då telefonen ringde hos en 89-årig kvinna i Skåne. Hon svarade, med kunde inte uppfatta det personen sa, då denne viskade ohörbart.

Personen la på och ringde igen efter några sekunder. Han fortsatte viska.

Den gamla kvinnan blev orolig att något hade hänt hennes dotter, då hennes första tanke var att det var en person i nöd.

Men när hon fick tag i dotterns vän, som försäkrade att allt var bra, slutade hon svara. Den okände ringde tre gånger till innan han gav upp.

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET
20-åringen mördade en 59-årig kvinna i motionsspåret i oktober förra året.

Polisen: Det var mördaren

Flera månader senare fick hon veta vem personen var: en 20-årig man i Ulricehamn, som veckan efter samtalet mördade en 59-årig kvinna i motionsspåret i sin hemstad.

– Polisen ringde och sa det. De ville veta om hon uppfattade vad han sa. Men det gjorde hon inte, säger 89-åriga kvinnans dotter till Aftonbladet.

Vid den tidpunkten var gärningsmannen död. Han tog sitt liv i januari i år, dagen efter att polisen kom till hans hem för att ta dna-prov, eftersom han aldrig kom till polisstationen.

Polisen fick träff: det var 20-åringens dna som hittades på mordplatsen.

Utredningen fortsatte utan att polisen hann förhöra den misstänkte. Bland annat för att få fram motivet förhörde polisen 20-åringens vänner, bekanta och tidigare flickvänner. Bilden de gav var samstämmig: han hade aldrig varit aggressiv, det fanns inget avvikande beteende. Vännerna var chockade.

Men när polisen gick igenom 20-åringens mobil och dator trädde en annan bild fram. I hemlighet ägnade han sig åt att trakassera äldre kvinnor på nätterna, ibland på ett sexuellt sätt.

Han letade upp deras nummer på nätet, där han sökte på namn och ålder och ringde dem, alltid mellan klockan 22.30 och 03.00 och från dolt nummer.

Någon gång viskade han, andra gånger flåsade han.

565 samtal under 40 dagar

Under de drygt fem veckorna kring mordet ringde han sammanlagt 565 samtal till okända äldre kvinnor runt om i Sverige. Samtliga var födda mellan 1920 och 1955. Namnen han sökte på var samtliga sådana som är vanliga för kvinnor i de åldrarna.

I mars i år kontaktade polisen några av de kvinnorna som mördaren ringt.

– Min mamma blev inte speciellt orolig. Hon var mest förvånad: Varför skulle han ringa till mig, undrade hon, säger dottern till den 89-åriga kvinnan.

Långt efter att gärningsmannen tog sitt liv höll polisen och åklagare en presskonferens, där de berättade att man kommit fram att motivet var sexuellt.

Den mördade kvinnan blev inte våldtagen, men mördaren hade hanterat kläder på ett sätt som tydde på ett sexuellt beteende, sa då Göran Arvidsson, biträdande utredningsledare.

Mordet var inte planerat, var polisens slutsats. Mördaren hade lämnat sitt dna på mordplatsen och hundratals män kallades för dna-topsning.

20-åringen dök inte upp på sin avtalade tid, polisen sökte istället upp honom i hans hem den 16 januari. Han gick med på att topsas och hävdade att han var hemma på morddagen då han var sjuk. När hans dator senare undersöktes hittade polisen spår efter google-sökningar på ”dna lassalycka mordet”, ”kan man fuska på ett dna test”.

Dagen efter att han topsats tog han sitt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Ulricehamn