”Injicerade maken med en spruta gift”

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10 | Foto: Jonas Bilberg
Den 41-åriga dottern lämnar rättssalen efter att ha häktats för mord och mordförsök på föräldrarna.

Den 42-årige mannen var rädd för sin hustru, den nu mordmisstänkta 41-åriga kvinnan.

När han hittades drunknad på en meters djup misstänkte hans anhöriga genast att han mördats – av sin hustru.

Enligt hans anhöriga hade hon tidigare dödshotat honom.

– En dag pekade hon på ett träd på deras gemensamma tomt och sa: I det där trädet ska jag hänga dig, säger en anhörig till maken.

Den 42-årige mannen hittades död vid sommarstugan utanför Arboga. Förhållandet med den 41-åriga kvinnan hade då tagit slut. Anhöriga till mannen berättar att han var rädd för kvinnan.
Foto: Stefan Mattsson
Den 42-årige mannen hittades död vid sommarstugan utanför Arboga. Förhållandet med den 41-åriga kvinnan hade då tagit slut. Anhöriga till mannen berättar att han var rädd för kvinnan.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo sitter häktade misstänkta för att ha mördat kvinnans 68-årige pappa och försökt mörda hennes 63-åriga mamma i en sommarstuga utanför Arboga den 3 augusti i år.

De förnekar båda brott.

Utreds som mord

Samtidigt pågår en annan mordutredning, den om kvinnans makes död.

Den 42-årige mannen hittades död i Hjälmaren på lördagsmorgonen den 8 augusti i fjol. Han hittades på en meters djup vid samma sommarstuga där ett år senare det uppmärksammade mordfallet inträffade.

Den där helgen i augusti befann han sig i stugan med den 41-åriga kvinnan och deras två små barn.

Fallet avskrevs efter flera månaders utredning, i februari 2016, som en olycka. Men för några veckor sedan meddelade överåklagare Marianne Ny vid Utvecklingscentrum Göteborg att hon ändrat polisens beslut och att man nu inlett en förundersökning avseende mord och försök till grovt bedrägeri.

Kvinnan har inte delgivits misstanke om mord men för den 42-årige mannens anhöriga råder det ingen tvekan om att dödsfallet inte var en olycka.

– Vi misstänkte direkt att han hade mördats och att hon (den 41-åriga kvinnan) låg bakom det. Vi ringde polisen och berättade det. Det är klart att vi är besvikna på att inget mer gjordes då, men åtminstone verkar de titta ordentligt på det nu, säger en anhörig till maken.

"Fick spruta med gift"

Enligt de anhöriga hade den 41-åriga kvinnan hotat döda sin make tidigare och han var rädd för henne, berättade han för dem vid flera tillfällen.

– Han sa att hon en dag pekade på ett träd på deras gemensamma tomt och sa: I det där trädet ska jag hänga dig, säger en anhörig som hade regelbunden och tät kontakt med den nu avlidne mannen.

När den 42-årige mannen åkte på en semesterresa till Egypten våren 2015 med den 41-åriga kvinnan insjuknade han plötsligt. Han blev så dålig att han fick uppsöka sjukhus på semesterorten.

– Han sa till mig att han trodde att hon injicerat honom med något gift. Han var alltid väldigt spruträdd så han visste inte hur hon hade gjort, men han upptäckte ett nålstick på armen. Jag träffade honom när han kom hem och armen var svullen och nålsticket syntes tydligt, säger den anhörige.

Berättade om kärleken i radio

Den 42-årige mannen sökte även läkarvård på en vårdcentral i Sverige men man hittade aldrig orsaken till att han mådde så dåligt. Själv var han, och hans anhöriga, dock övertygade om att han utsatts för ett mordförsök.

Förhållandet mellan den 41-åriga kvinnan och hennes make beskrivs av hans anhöriga som väldigt stormigt.

De träffades via nätet och han blev snabbt förälskad.

– Han gick ut i ett radioprogram och sa att han träffat en fantastisk kvinna med fötterna på jorden. Vi var glada för hans skull, men vi märkte snart att det var mycket som var märkligt mellan dem. Hon ville att han skulle bryta kontakten med alla, hon var väldigt manipulerande och fick honom dit hon ville, säger en anhörig.

När mannen började berätta för sina anhöriga om hoten hon riktat mot honom började även de oroa sig.

– Han mådde inte bra i förhållandet. Han hade fyllt i en skilsmässoansökan men kom sig aldrig för att skicka den. Hon hade något som gjorde att han återvände.

Mannen berättade för sin familj att hustrun även hotat sina föräldrar till livet.

– Hon sa att hon skulle bränna ner föräldrarnas sommarstuga med dem kvar i. Jag har mött dem, de är fina människor, och hon (41-åriga kvinnan) var alltid på god fot med dem när de gav henne pengar. Men varje gång de stängde plånboken var de inte vatten värda för henne.

"Han skulle aldrig sätta sin fot där igen"

Till slut kom dagen då makarna separerade. 42-åringen träffade en ny kvinna.

Den där helgen i augusti i fjol skulle han åka till Arboga för att hämta barnen.

– När vi fick veta att han hade hittats död vid sommarstugan förstod vi ingenting. Han hade sagt till oss att han aldrig skulle sätta sin fot där igen, sen får vi höra av henne (den 41-åriga kvinnan) att de hade haft en familjemiddag i stugan. Det lät så osannolikt, säger en anhörig.

För familjen till den 42-årige mannen är det inte bara de tidigare hoten som gör att de tror att han mördats utan flera omständigheter:

 Den 42-årige mannen var fullt frisk och hittades död på en meters djup i sjön intill sommarstugan utanför Arboga.

 Kvar i stugan låg hans mobiltelefon.

– Vi har fått höra att han skulle ut och lägga nät i sjön men alla som kände honom vet att han alltid tog med sig sin mobiltelefon, vad han än skulle göra.

Falsk livförsäkring

 Det tog tolv timmar innan den 41-åriga kvinnan anmälde maken saknad. Kvinnan sa då till polisen att när mannen gav sig ut med båten på kvällen så lade hon sig för att vila, somnade och vaknade sedan först på lördagsmorgonen och slog larm.

– Alla med småbarn vet att man inte får sova tolv timmar i sträck, säger den anhöriga.

 Strax före 42-åringens död hade någon tecknat en livförsäkring i mannens namn, utan hans vetskap, med den 41-åriga hustrun som förmåns­tagare. Hon skulle vid mannens död få 2,5 miljoner kronor. När mannen avled i augusti 2015 gjorde kvinnan en skadeanmälan för att lösa ut livförsäkringen. Men försäkringsbolaget If anade oråd och startade en utredning – som ledde till att man i juli i år beslutade att inte betala ut några pengar.

 Den 41-åriga kvinnan ville att maken skulle kremeras efter sin död.

– Vi ville att han skulle begravas men hon velade fram och tillbaka in i det sista och gav aldrig någon riktig förklaring till varför, säger en anhörig.

En intensiv utredning kring den 42-årige mannens död pågår nu.

– Helst av allt, för barnens skull, hoppas jag att det ska visa sig att det faktiskt var en olycka. Men jag tror inte att det var så, säger den anhöriga.

Publicerad:

LÄS VIDARE