Svenska domen som liknas vid Kim Wall-fallet: ”Utgången visar på svårigheter”

KRIM

Mannen friades för mordet på sin hustru då man inte kunde fastställa en exakt dödsorsak.

Däremot dömdes han för att ha styckat hennes kropp.

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem finns det flera likheter med mordet på Kim Wall – men han tror ändå på en annan utgång.

– Utgången i tingsrätten visar på svårigheten för åklagaren att fullgöra hela sin bevisbörda, säger Alhem om domen.

På torsdag inleds rättegången mot Peter Madsen som står åtalad för mord, brott mot griftefriden, grovt sexuellt övergrepp och brott mot sjölagen efter att han i augusti förra året misstänks ha mördat journalisten Kim Wall ombord på sin ubåt i Öresund. Någon gång mellan klockan 22, kvällen den 10 augusti, och klockan 11.00 den 11 augusti, har mordet och därefter styckningen ägt rum, enligt åtalet.

Att en gärningsman styckar sitt offer är ovanligt och sker i genomsnitt en till två gånger per år i Sverige.

1 av 3 | Foto: Drago Prvulovic / TT
Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Nyligen kom domen mot en man i 55-årsåldern från Stockholm, som stod åtalad för mord och brott mot griftefriden efter att han misstänktes ha mördat och sedan styckat sin hustrus kropp. Kvinnan dog i början av april förra året, men hennes styckade kropp hittades först efter några månader. Detta efter att polisen börjat fatta misstankar mot maken, som anmält kvinnan försvunnen och också deltagit i sökningsarbetet efter henne. Enligt mannen hade han och kvinnan börjat bråka och sedan menade han att hon råkat ramla och slå huvudet i bordet, varpå han förvarat hennes kropp ungefär en vecka i sovrummet innan han slutligen styckade kroppen.

Jämför med process mot Madsen

Men då alla delar av kvinnan inte återfunnits har man inte kunnat fastställa en exakt dödsorsak och Solna tingsrätt friade mannen för mord men dömde honom samtidigt för brott mot griftefriden för styckningen av kroppen, som han också erkänt.

Sven-Erik Alhem är kritisk till domen och menar att man – trots att en exakt dödsorsak inte kunnat fastställas – borde ha kunnat döma mannen för mord.

Han menar att domen är intressant att jämföra med det uppmärksammade mordet på Kim Wall och den kommande rättegången.

– Utgången i Solna-fallet visar att det på något sätt lönat sig för den tilltalade att göra sig av med delar av kroppen och samma avsikt har naturligtvis också Madsen haft när han styckade och gjorde sig av med kroppsdelarna. Men här har utredningen varit så lyckosam att man ändå fick tag på alla delar, säger Sven-Erik Alhem och tillägger:

–  Möjligheten för honom att komma undan med ett händelseförlopp har därför minskat oerhört mycket. Det visar till exempel att den här invändningen om att det var en lucka som först träffat henne i huvudet kunde vederläggas via en rättsmedicinsk bedömning. Där har fallen helt olika förutsättningar för obduktionsresultat.

”Uppenbart en konstruktion”

Enligt Sven-Erik Alhem finns det andra likheter mellan de två fallen, bortsett från hur kropparna hanterats efter döden.

– Det har varit ett begränsat utrymme och andra gärningsmän har kunnat uteslutas, säger han och tillägger:

– Den stora skillnaden är att det finns ingenting som tyder på att det fanns en tidigare relation mellan Peter Madsen och Kim Wall, till skillnad från i Solna. Här har det varit ett möte som skulle ha varit över på några timmar.

Inte heller när det gäller mordet på Kim Wall har man kunnat fastslå någon exakt dödsorsak, men enligt åklagaren är dödsorsaken förmodligen strypning eller att halsen blivit avskuren.

– Åklagaren har den fulla bevisbördan och det är helt rätt, men när det är uppenbart en konstruktion från den tilltalade så kan man egentligen lämna utan avseende den invändning han kommit med, säger Sven-Erik Alhem.

Allmänhetens hjälp viktig

Han tror inte att det kommer bli några större problem att döma Peter Madsen för mord.

– Även om vi inte har läst utredningen är jag av den uppfattningen att man lagt ner väldigt stor möda på att göra en gedigen utredning i Kim Wall-fallet. Där har man också haft tur att man från allmänhetens sida varit med och bidragit till att kroppen återfanns, säger Sven-Erik Alhem.

Domen mot mannen i Stockholm har överklagats. Han friades av tingsrätten för mord och dömdes istället till två års fängelse för brott mot griftefriden.

Statistik: Så ser mäns våld mot kvinnor ut i Sverige idag 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM