Madelene hittades död i ett betongblock – mamman vädjar

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 29-åriga tvåbarnsmamman Madelene Ekfalk hittades död – ingjuten i ett över 600 kilo tungt betongblock.

I höst tas fallet upp i hovrätten men för hennes anhöriga kvarstår många frågetecken.

– Jag är övertygad om att någon vet vad som egentligen hände när Madelene dog och vill att de berättar, säger Susanne, mamma till Madelene till Efterlyst.

Titt som tätt dyker de upp: påminnelserna på Facebook. Små notiser som berättar vad som hände på exakt den här dagen, fast för några år sedan. Kärleksfulla meddelanden, roliga kommentarer.

För Madelene Ekfalks anhöriga blir det en påminnelse från någon som inte längre finns.

1 av 3 | Foto: privat
Madelene Ekfalk

Madelene Ekfalks mamma, Susanne Ekfalk, visar en text som dottern skrivit, som hon har sparad som en skärmdump på mobilen:

”Jag har en mamma som har gjort allt för mig och mina syskon. Alltid satt oss i främsta rummet och älskar oss vad vi än gjort för dumheter”.

Natten den 6 november 2015 pratade den 29-åriga tvåbarnsmamman Madelene Ekfalk i telefon med en vän. Senare på natten får hon ett sms – men vid 06-tiden på morgonen kopplade hennes telefon ner.

”Förstod att något hänt”

Då befann hon sig vid en avfartsväg vid E4:an i Upplands Väsby, där hennes ex-pojkvän i 35-årsåldern bodde i en husbuss.

Och efter den dagen var Madelene försvunnen: hon slutade att ringa till sina två barn, slutade höra av sig till familjen och det kom inga fler uppdateringar på sociala medier.

– Vi förstod att något hade hänt. Jag pratade med en granne till Madelene, som inte heller hört ifrån henne, säger Susanne.

Anhöriga, polisen och Missing people sökte efter Madelene i området där hennes telefon senast var uppkopplad – men utan resultat.

– Vi var indelade i åttamannagrupper och fick olika området och jag gick i just det området där hon sedan hittades. Min kompis såg ett block, men ingen reagerade. Vi letade inte efter ett betongblock, vi letade efter Madelene, säger Hasse Lennerman, styvpappa till Madelene.

Hittades – i betongblock

Polisens sökhundar var framme vid det där betongblocket – men de förstod inte varför hundarna markerade.

Det var först tre månader efter Madelenes försvinnande som blocket uppmärksammades ordentligt, när en ledig polisman åkte till området för att leta efter Madelene. Betongblocket, som vägde runt 660 kilo, visade sig nämligen innehålla Madelenes döda kropp.

– Att någon tar sig rätten att göra så. Att föröva två små barn på sin mamma. Det är ofattbart. Och på det sättet hon hittades, jag tror inte att vi har tagit till oss det än, att någon gjort så mot henne. Det går inte att förstå, säger Hasse Lennerman.

Några dagar innan Madelene försvann hade hon ätit middag med sin pappa, Anders Ekfalk. Tidigare samma vecka hade hon varit hemma hos Hasse Lennerman för att få hjälp att skriva ut lite papper. De satt i köket och drack kaffe, hon verkade glad – och beslutsam. Madelene hade åren innan hon dog hamnat i problem och börjat missbruka, men familjen berättar hur Madelene försökte vända på det och hitta tillbaka till sitt gamla liv.

”Skönt att ha min syster här”

Den dagen i köket blev sista gången Hasse träffades styvdottern. Nu sitter i stället Madelenes mamma och lillasyster i köket i Järfälla. De visar bilder som Madelene målat, porträtt i klara färger.

– Det hade varit skönt att ha min storasyster här, att kunna prata med henne om saker som systrar pratar om, säger lillasyster Sofie.

Svårt att bevisa dödsorsak

Efter att Madelenes kropp hittats i betongblocket riktades misstankarna mot hennes ex-pojkvän och han häktades misstänkt för mord. Dessutom häktades hans 32-åriga flickvän för skyddande av brottsling.

Men det fanns problem: man kunde inte bevisa hur Madelene dött. Hon hittades med en snara om halsen, men rättsmedicinska kunde inte fastställa att hon ströps till döds. Dessutom hade hon stora halter av amfetamin i kroppen.

I stället åtalades den 35-årige ex-pojkvännen för brott mot griftefriden och den 32-åriga kvinnan åtalades för medhjälp till brott mot griftefriden.

I mars i år föll tingsrättens dom – mannen dömdes till fängelse i 18 månader och kvinnan till fängelse i 12 månader. Maxstraffet för brott mot griftefriden är två års fängelse. Anders Ekfalk, pappa till Madelene, tycker att straffet är för lågt – och undrar varför paret inte fått ett strängare straff.

– De har inte dömts till maxstraffet och då undrar jag vad det är som krävs? Om inte det här brottet, som de enligt tingsrätten bevisligen gjort sig skyldiga till, räknas som två år – vad ska man göra, säger Anders Ekfalk, pappa till Madelene.

Förnekar brott

Bland bevisen mot paret finns bland annat deras sms-konversation dagarna efter att Madelenes telefon stängdes av:

”Vi skulle behöva en skottkärra”, skrev kvinnan bland annat enligt förundersökningen.

Både mannen och kvinnan har nekat till brott – och menar att de skulle bygga ett nytt förrådsgolv.

I november kommer fallet att avhandlas i hovrätten, men för Madelenes anhöriga finns det fortfarande flera frågor kvar som de vill besvarade: hur hon egentligen dog och varför?

– Jag är övertygad om att någon vet vad som egentligen hände när Madelene dog och vill att de berättar, säger Susanne.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM