Gängledare ett av mordoffren i Kista

Ett av de två mordoffren från Kista i går var högt uppsatt inom den kriminella grupperingen ”Lejonen” i västra Stockholm.

Polisen utreder nu om det finns kopplingar till andra grova våldsdåd i området.

– Vi befarar att våldsspiralen är långt ifrån över, säger en poliskälla.

Det var på onsdagskvällen som polisen larmades om skottlossning i Kista. På plats hittade polisen två personer, sittande i en bil, båda med svåra skottskador.

Enligt uppgift till Aftonbladet var båda skjutna i huvudet, med sammanlagt fyra skott. Den ena mannen dödförklarades kort efter att de hittats, och den andra senare under natten.

Dömd för många brott

Den ena mannen, en 26-åring, är högt uppsatt inom den kriminella grupperingen ”Lejonen” i västra Stocholm. Han är dömd för en mängd brott, det första när han bara var 15 år gammal. Bland det han dömts för finns grovt narkotikabrott, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, dopningsbrott, rån och vapenbrott.

Han har tidigare, i november förra året, utsatts för ett mordförsök då en handgranat kastades mot den lägenhet där han var folkbokförd. Ingen person kom till skada vid det tillfället, men stora delar av lägenheten förstördes.

26-åringen var för närvarande åtalad för flera brott, bland annat narkotikabrott, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik efter en biljakt genom Stockholm. Men rättegången har gång på gång ställts in eftersom den andre åtalade är försvunnen.

Utreder koppling till morden i Hallonbergen

Av poliser som arbetar i västra Stockholm beskrivs den mördade 26-åringen som ”ledande” i Lejonen, ett nätverk som bland annat sysslar med narkotikahantering.

– De har ett stort våldskapital och tillgång till vapen, säger en poliskälla.

Polisen ska nu undersöka om dubbelmordet i Kista kan kopplas till andra grova våldsbrott i västra Stockholm. Så sent som i tisdags mördades två personer, ett gift par, i Hallonbergen. Motivet till det brottet är, enligt en av polisens teorier, att maken var vittne i en annan pågående mordutredning.

Det mordet handlar om en 25-årig man som sköts till döds den 22 januari, på väg till Karolinska sjukhuset.

Ytterligare ett dubbelmord

Aftonbladets källor uppger att mordet på 25-åringen i sin tur har koppling till en skjutning i Fagersjö i södra Stockholm ett par dagar tidigare, där en man i 25-årsåldern sökte skydd på en pizzeria efter att ha träffats i ryggen. Även det offret har starka kopplingar till ”Lejonen”, som i sin tur misstänks ha kopplingar till flera andra mord och skjutningar i området.

Den 2 december dödades två bröder i en skottlossning på ett kafé i Rinkeby. En av männen ska ha blivit träffad i huvudet och enligt uppgifter till Aftonbladet lämnade flera misstänkta gärningsmän platsen i en vit bil. Det blev startskottet för mordvågen vintern 2016–2017.

Den 12 december inträffade en skottlossning i Hjulsta. En man i 20-årsåldern besköts med flera skott i sin bil. Mannen kunde själv ta sig till sjukhus.

Dagen därpå, den 13 december, skadades en person allvarligt i Stockholmsförorten Tensta. Mannen, som bland annat träffades i ansiktet, avled senare på sjukhus.

Polisen befarar: Våldspiralen inte över

Mordet på bröderna i Rinkeby kopplas enligt Aftonbladets källor till ett väpnat rån mot ett växlingskontor i Täby. I anslutning till rånet inträffade flera skottlossningar i Järva-området. Bland annat mordet på en 19-årig man i Bromsten, och två dagar senare ett mord på en 16-årig pojke vid en bensinstation vid Brommaplan.

Polisen tror, enligt Aftonbladets källor, att det finns ett samband mellan samtliga mord och mordförsök och att det ska handla om två grupperingar som strider om narkotikahandeln i området.

– Dessutom rör det sig om lättkränkta kriminella med tillgång till vapen. Vad som objektivt sett är en liten sak kan utlösa dödligt våld, säger en poliskälla.

Dömdes till skyddstillsyn i somras

Den andra mannen som mördades i Kista på onsdagskvällen är en 20-åring hemmahörande i Stockholmsområdet. Även han är känd av polisen, men inte för någon grov brottslighet.

20-åringen har en dom på sig: för åtta månader sedan dömdes han till skyddstillsyn för narkotikabrott.

Han greps, misstänkt för att ha innehaft narkotika ”i överlåtningssyfte”. Enligt ett yttrande från Frivården var han då arbetslös och bodde hemma hos sin mamma. 20-åringen uppgav att det var första gången han gjorde något brottsligt, att det var en tjänst åt en vän och att han inte skulle göra något liknande igen.

”Umgängeskretsen beskrivs som blandad och han har många vänner. Tillsammans med sina vänner brukar han spela fotboll, gå på bio och festa”, skriver Frivården.

Sveriges dödligaste plats: ”Handlar om makt”
Publisert:

LÄS VIDARE