Polisprofessor GW och Peter Springare möttes i SVT: Stora frågan i nästa val

avEric Tagesson, Niklas Eriksson

Polisprofessor Leif GW Persson bjöd i förra veckan in den uppmärksammade polisen Peter Springare till ”Veckans brott”.

På tisdagskvällen möttes de två i SVT för att diskutera grov brottslighet och invandring.

– Jag tror personligen att det här kommer bli en mycket stor fråga i nästa års val, säger Leif GW Persson.

Foto: SVT

Polismannen Peter Springare från Örebro skrev för några veckor sedan ett Facebookinlägg som fått stor spridning. I inlägget beskrev han hur nästan samtliga misstänkta i de ärenden han utredde hade ”utländska namn”.

”Dessa brott upptar vår utredningsförmåga till 100%. Så här ser det ut och har sett ut de senaste 10–15 åren,” skrev Springare.

Polisprofessor Leif GW Persson sa att Springares uppgifter säkert ”i allt väsentligt är korrekta”, men att de också är missvisande när det gäller invandrare och brottslighet.

– Den överväldigande majoriteten är som alla oss andra när det gäller kriminella aktiviteter, sa polisprofessorn.

Möttes ikväll

I förra veckans program bjöd han in Peter Springare till kvällens ”Veckans brott” så att de kunde ha en diskussion ”sakkunniga mellan”. På tisdagskvällen mötte polisen polisprofessorn i SVT där de diskuterade invandrares överrepresentation vad gäller grova våldsbrott.

– Bara vetskapen om att man vet att det förhåller sig så här gör ju inte att problemet försvinner, man måste ju hitta ett sätt komma till rätta med det, säger Peter Springare i SVT.

Leif GW Persson säger att frågan kommer bli en av de stora, eller kanske den största, i nästa val.

– Det oroar många och det kommer bli en stor fråga i nästa val och det måste hanteras och frågan är hur vi hanterar det, säger polisprofessorn.

– Jag tycker det är legitimt med tanke på oron många känner.

Peter Springare säger att Sveriges invandringspolitik ”skapar överrepresentationen av invandrare” vid grova våldsbrott.

– Sveriges invandringspolitik och mottagande av invandrare håller inte måttet, säger Peter Springare i SVT.

– Vi måste kunna skapa utrymme för de som kommer hit och vill skapa sig en framtid. Då kan vi inte bara fösa ihop dem i områden som vi gör i dag och sen hittar på namn för utanförskapsområden.

Springare säger att den svenska polisens utredningsverksamhet ”lämnar mycket i övrigt att önska”.

Togs upp av Fox News

Anledningen till mötet till allt Peter Springares inlägg som spridits som en löpeld i sociala medier, och en grupp till stöd för polismannen har i dag närmare 200 000 medlemmar. Springares inlägg har till och med rönt uppmärksamhet i amerikanska Fox News, i samband med president Trumps uttalande om ”what happened in Sweden”.

Springare polisanmäldes för hets mot folkgrupp, men åklagaren lade snabbt ner utredningen.

”Hans inlägg utgör inte en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp,” skrev åklagaren.

Flera andra personer, både före detta kollegor till Springare, och en åklagare i Örebro har gått ut och sagt att Springares bild är missvisande.

Inledningsvis sa Leif GW Persson att Springares uppmärksammade Facebook-status i sin beskrivning av vardagen på jobbet säkert i allt väsentligt var korrekt. Men höll ändå inte med.

– De är inga ondskefulla människor, poliser, som ­säger så här. Men de är väldigt präglade av de erfarenheter som de gör i sina yrkes­liv. Där ser de bara de få procent flyktingar och invandrare som sticker ut på det här sättet. Den överväldigande majoriteten är som alla oss andra när det gäller kriminella aktiviteter.

– Där tycker jag faktiskt att Springare brister. Han bidrar till att kasta skuld på de som inte har något med det här att göra och som ­säkert är de som drabbas mest av det här.

”Ska hålla käften”

Han menade också att Springare var alltför detaljerad om pågående utredningar.

– Han ska hålla käften om vad som ligger på hans skrivbord. Det får han prata om när det finns en dom som vunnit laga kraft, sa Leif GW Persson.

Peter Springare svarade på kritiken på Facebook.

”Nej GW, jag behöver inte hålla käften om vad för brott som ligger på mitt skrivbord. Däremot skall jag hålla käften om innehållet och omständigheterna och identiteterna på de inblandade. Fejkade ’hittepånamn’ kopplade till brottsrubriceringarna kan jag också lämna”, skrev han på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM