Polisen varnar inför lönehelg: Håll koll på ditt betalkort

avEvalisa Wallin

Fräcka taxichaufförer i Stockholmsområdet byter ut ditt betalkort men först efter att de kommit över din kod.

Över hundra anmälningar om snarlika bedrägerier har skett sedan 2015.

Nu vill polisen gå ut med en varning inför lönehelgen:

– Chauffören kommer ta dit kort och ge dig ett som ser likadant ut, säger Charlotte Steen vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Charlotte Steen vid Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Det handlar om bedrägerier på allt från någon tusenlapp upp till 20 000 kronor som drabbat personer som åkt taxi. Enligt polisen vill man inte peka ut något enskilt bolag, och det ska heller inte gå att dra några slutsatser utifrån om personer åkt svarttaxi eller inte.

Men det som drabbat både äldre personer som åker taxi eller färdtjänst dagtid, och människor som tar taxi under en krogkväll är att man blir av med kort och kod. Oftast upptäcker offret bedrägeriet dagen efter men då är det redan för sent - bedragaren har redan hunnit tömma kontot.

Bedrägerierna ökar i lönetider

Stockholmspolisen har märkt att anmälningarna kommit in stadigt sedan 2015, och att det verkar ske en uppgång kring lönehelger.

Bedragaren kommer förmodligen att hävda att kortet krånglar och be dig slå koden flera gånger. Och när du får tillbaka betalkortet är det inte ditt eget utan någon annans. Transaktionen genomförs aldrig och därför har polisen inte möjlighet att på så sätt spåra gärningspersonerna.

När man väl kommit över kortet och koden åker tas pengar ut från en bankomat eller så tankar taxichauffören bilen på ett obevakat tankningsställe.

Svårt spåra gärningspersoner

Det ska enligt Charlotte Steen finnas övervakningsfilm från en del tankningsställen och bankomater men det har hittills inte lett till att polisen kommit framåt i utredningarna.

– Vi vet att det är män, vi vet att det är flera stycken men om de samarbetar vet vi inte, säger Charlotte Steen.

När ni insåg omfattningen, att drygt hundra anmälningar gjorts, sedan 2015 - vad tänkte du då?

– Jag tycker att det är upprörande, det känns väldigt tråkigt att man ska behöva vara på sin vakt hela tiden och hela tiden tänka på vad man gör med sitt kort, säger Charlotte Steen.

Hon uppmanar människor att vara vaksamma och försiktiga när man åker taxi, särskilt nu när det är lönehelg och fler kommer att vara ute på krogen.

Den som har upplysningar om taxibedrägerierna uppmanas att ringa till polisen på nummer 11414.

Polisens tips för att undvika bedrägeriet

  • Kontrollera att det är ditt eget kort du både lämnar över och får tillbaka från taxichauffören.

  • Var observant på om hen ber dig slå in koden flera gånger eller prova ett annat kort.

  • Var uppmärksam på förarens förarbevis och bilens registreringsnummer.

  • Be om kvitto, det har du rätt att få.

ARTIKELN HANDLAR OM