Polisen spanade på misstänkta – men missade skjutning

avAftonbladet

Polisen hade span på 19-åringen då man misstänkte att han sålde knark.

Men när polisen gick in på ett kafé misstänks 19-åringen ha skjutit en företagare i benet.

Men eftersom polisen inte kunde bevisa att 19-åringen skjutit gick han fri. Nu misstänks han ha våldtagit två kvinnor.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I dag meddelades domen i ett mål om två våldtäkter i Södertörns tingsrätt. En 19-åring har åtalats misstänkt för våldtäkter mot två personer som ska ha skett i slutet av juli i år. Mannen är medlem i det så kallade Hagsätranätverket, en gruppering som enligt polisen även går under namnet ”Kostymerna”.

Enligt polisen har de gjort sig kända i den kriminella världen genom till exempel utpressningar, narkotikaförsäljning och beskyddarverksamhet. Mannen som misstänks för våldtäkterna ska vara livvakt åt en av ”Kostymernas” ledare.

Tidigare misstänkt för skjutning

19-åringen stod i somras åtalad, tillsammans med en annan man, för att ha skjutit en företagare i benen på en parkeringsplats vid ett kafé på Värmdö. Företagaren överlevde dock.

Skjutningen skedde den 25 januari i år, och mannen som som blev skjuten ska via sitt jobb ha kommit i kontakt med personer i Hagsätranätverket under hösten 2016. Enligt tingsrättsdomen har det förekommit oenigheter kring pengar men företagaren uppger inte att han känt sig hotad.

19-åringen och ytterligare en man åtalades misstänkta för att ligga bakom skjutningen. Polisen bedrev vid tiden för skjutningen spaning mot männen eftersom man misstänkte att de hanterade narkotika. Men när skjutningen skedde befann sig den polis som skulle ha koll på männen på ett kafé.

Enligt ett PM i förundersökningen gick polisen in på kaféet vid klockan 14.30 för att köpa kaffe och för att se om han kunde ”få filmläge inifrån byggnaden”. Polisen tappade den bil som männen färdades i ur sikte och klockan 14.40 skedde skjutningen.

Enligt polisen misstänkta man inte då att männen skulle skjuta, då hade spaningsinsatsen sett annorlunda ut.

Åtalades för skjutning men friades

19-åringen greps och även den andra mannen greps i nära anslutning till skjutningen. Han ska då ha färdats i samma bil som sågs på platsen för brottet. Både han och den andre mannen har dock nekat till att ha något att göra med skjutningen.

De två misstänkta, som åtalades för grov misshandel och vapenbrott, satt häktade under utredningen men släpptes när rättegången avslutades den 22 juni. I början av juli meddelades domen och männen friades från skjutningen, men 19-åringen dömdes till sex månaders fängelse för narkotikabrott och dopningsbrott.

Domen överklagades inte till hovrätten och 19-åringen var på fri fot i väntan på att avtjäna fängelsestraffet. Och i slutet av juli misstänks han ha våldtagit två kvinnor.

19-åringen är tidigare dömd för våldsbrott, bland annat för att ha sparkat en annan kille i huvudet på Södermalm i Stockholm sommaren 2015. Han är även dömd för att våren 2013 ha misshandlat en klasskompis genom att slå och skalla honom.

ARTIKELN HANDLAR OM