Polisinformatören i Katrineholmshärvan döms efter mord

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisinformatören döms till 14 års fängelse för medhjälp till mord.

Själv menar han att anledningen till att han hade hand om mordvapnet efter mordet var för att han ville säkra bevis – inom ramen för hans uppdrag som polisinformatör.

Dessutom döms en 22-åring till fängelse i 18 år för mord.

För 366 dagar sedan sköts den 35-årige småbarnspappan till döds utanför Östra skolan i Katrineholm. Han träffades med sex skott, sammanlagt sju skott avlossades.

Nu döms polisinformatören som gått under kodnamnet Aron till 14 års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Aron har under flera års tid fungerat som polisinformatör och hans hanterare vittnade i rätten om att de träffats i snitt en gång i veckan under flera års tid. De träffades även dagen efter mordet och Aron ställde frågor till sin hanterare om eventuella vittnen till mordet och senare uppmanade han polisen att de borde titta närmare på personer i Norrköping, som misstänkta till mordet.

Under tiden som han varit polisinformatör har han begått flera grova brott.

1 av 5 | Foto: POLISEN
Polisinformatören som gått under kodnamnet Aron misstänks ligga bakom mordet på småbarnspappan.

Döms för flera brott

Aron döms, bortsett från medhjälp till mord, dessutom för grovt bedrägeri, grov utpressning, utpressning grovt brott, grovt vapenbrott och vapenbrott. Han frikänns från brottsmisstankarna om våldtäkt och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse, efter att han misstänktes ligga bakom att en handgranat kastades mot polishuset i Katrineholm.

Aron har erkänt att han transporterat och mordvapnet ”Jasmine” – men han menar att han gjort det för att säkra bevis åt polisen:

”Han har dock bestritt ansvar eftersom syftet med hans agerande har varit att, inom ramen för hans uppdrag som polisinformatör, säkra bevisning. I övrigt har han förnekat gärningarna”, står det i domen.

22-åring döms till 18 års fängelse

Samtidigt döms en 22-åring till 18 års fängelse för mordet på småbarnspappan och för penningtvättsbrott.

Tingsrätten tycker att det är ställt utom allt rimligt tvivel att 22-åringen sköt offret.

Enligt tingsrätten har mordet på småbarnspappan planerats, bland annat genom att han kontaktats innan mordet och lockats till Östra skolan – för att där skjutas till döds.

Ytterligare två män åtalades för delaktighet i mordet, en 25-åring och en 23-åring, men de frikänns eftersom Nyköpings tingsrätt menar att det inte finns tillräckligt mycket bevis mot de två männen.

Beställde mord från psyket – går ej att bevisa

Enligt åklagaren var motivet till mordet svartsjuka: han menade att en 36-åring som avtjänat straff på Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus anstiftat mordet. Detta eftersom småbarnspappan nu var tillsammans med 36-åringens ex. Åklagaren påstod att han inifrån Karsudden beställt mordet av Aron, som fått i uppdrag att verkställa det.

Men tingsrätten menar att detta inte går att bevisa och 36-åringen frikänns från misstankarna om anstiftan av mord.

– Jag har sagt från början att bevisningen mot min klient är väldigt svag, framförallt består den nästan enbart av medtilltalades uppgifter, har 36-åringens försvarsadvokat Johan Grahn sagt.

Polisinformatören Aron har flera gånger ändrat sin berättelse, både under förundersökningen och rättegången. Senast påstod han att det var 22-åringen som ville skjuta småbarnspappan.

22-åringen däremot menar att Aron låg bakom mordet, och att Aron sagt till honom att småbarnspappan hade en flera år gammal skuld till Arons bror.

Publicerad:

LÄS VIDARE