Jonas Falk

Berit, 70, avlyssnades i ett halvår av hemliga agenter

Av: 

Oisín Cantwell

KRIM

De trevliga vännerna var i själva verket hemliga polisagenter.

I dokumentärserien "Operation Playa", som börjar sändas i SVT 1 i morgon kväll, berättar Berit Qwint om chocken då hon förstod att hon blivit lurad och avlyssnad i sex månader.

– Det var en mardröm, säger hon.

Det här är berättelsen om hur en oskyldig människa drogs in i det största narkotikamålet någonsin i Sverige och om hur hon utsattes för polismetoder som närmast för tankarna till Hollywood.

Berit Qwint, 70, pensionär, arbetade som barnsjuksköterska ett helt yrkesliv och har aldrig åkt fast för så mycket som snatteri.

I september 2008 bjöd hon hem några vänner på middag i sitt hus på Marstrand på västkusten.
Vännerna tog med sig sin kompis Mauritz Andersson, en sjökapten som seglat över hela världen och som nu tillfälligt var hemma.

En man som nästan två år senare skulle orsaka stora rubriker då han greps med osannolika 1,4 ton kokain ombord på sin båt i karibiska havet.

Kärlek vid första ögonkastet

Det var kärlek vid första ögonkastet. Berit Qwint och Mauritz Andersson var snart ett par.

Sjökaptenen seglade snart i väg igen. I Göteborg hade han en båt, Gloria, som han ville hyra ut. En annons lades ut på nätet.

– Flera personer hörde av sig. Bland annat ringde en man som sa att han hette Stefan och som arbetade som långtradarchaufför. Han befann sig ofta i Göteborg och behövde någonstans att sova, berättar Berit Qwint.

Denne Stefan hade ett förhållande med en kvinna vid namn Mary, som drev en städfirma och bodde i Köpenhamn.

Det var i varje fall vad Stefan hävdade. I själva verket var han och Mary poliser. Agenter vid SSI, sektionen för särskilda insatser.

Undercoveragenter

Poliser inom SSI arbetar med annorlunda metoder. De är undercoveragenter som under falska identiteter och inte sällan med mycket pengar på fickan försöker infiltrera grov organiserad brottslighet.

Vänskap växte fram och påsken 2010 åkte de två paren på semester tillsammans I Karibien. Berit och Mauritz. Stefan och Mary.

– Det var några av de bästa dagarna i mitt liv. Vi badade och snorklade, åt och drack gott, säger Berit Qwint.

Mary berättade att hon var glad över att hon hade snorklat. Att hon hade vågat, trots att hennes son drunknade då han bara var sex år gammal.

Om Mary verkligen hade ett avlidet barn vet vi inte. Men det är inte svårt att förstå varför hon berättade detta. Genom att öppna sig skulle även Berit börja anförtro henne sina hemligheter.

Polisen misstänkte nämligen att Mauritz Andersson var knarksmugglare och trodde att Berit Qwint var införstådd med brottsligheten.

Hemkommen till Marstrand fortsatte Berit Qwint att umgås med Stefan och Mary. De sov till och med över hos henne ibland.

Augusti 2010. Mauritz Andersson skulle ha varit på väg hem från Karibien till Göteborg sedan ett antal veckor. Men Berit Qwint har inte kunnat få tag på honom. Hon hade ringt och ringt.

”Kom som en chock”

En dag knackade några poliser på dörren. Mauritz Andersson hade gripits med en hel del knark ombord på båten.

– Beskedet kom som en chock. Jag trodde inte att det var sant. Livet vändes upp och ner.

Berit Qwint tvingades följa med till polisen, men släpptes några timmar senare. Hon åtalades senare för inblandning i kokainligan, men friades.

– Jag hade Stefan och Mary hemma på middag lite senare. Mary började gråta när jag berättade att Mauritz var gripen.

Ytterligare en tid senare knackade polisen på dörren igen. Det var dags för en ny chock. De berättade att Stefan och Mary egentligen är poliser.

– Hur är människor funtade som kan ljuga på det viset? Jag trodde att de var mina vänner.

”Allt det här känns förfärligt”, säger Berit Qwint.

Blev smygfilmad

Inte nog med det. Stefan och Mary hade ibland sovit över hos Berit. Nu visade det sig att de hade passat på att installera dolda mikrofoner och videokameror i hennes hem.

I 180 dagar hade hon varit föremål för hemlig avlyssning. Bara en person har i Sverige utsatts för den sortens tvångsåtgärder under längre tid i Sverige.

– Jag går ibland runt naken hemma. Det är inte så roligt att veta att jag har blivit filmad.

Beslutet om den hemliga övervakningen fattades av kammaråklagare Karin Bergstrand. Hon säger till SVT att hon har "lite svårt" att förstå varför Berit Qwant känner sig kränkt.

– Det kanske är priset man får betala för att vi ska kunna utreda brott, säger Bergstrand.

Ett resonemang som Berit Qwint har svårt att förstå.

– Allt det här känns förfärligt.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

LÄS VIDARE

Operation Playa - Agenter lyxfestade för att snärja kokainligan

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Falk

Marstrand

Göteborg

Sverige

Karibien

Polismyndigheten