Ville inte tigga - misshandlades med tång och träpåk

avEvalisa Wallin

En man i 60-årsåldern från Bulgarien lurades till Sverige i tron om att han skulle få jobb. Men han tvingades tigga och skulle ge pengarna till två män.

När mannen vägrade tigga blev han brutalt misshandlad av landsmännen som båda dömts till fängelse.

Utredningen blev startskottet för den stora härva om människohandel, med Växjö som bas, som nu är under utredning. Två av offren ska vara minderåriga.

1 av 4 | Foto: POLISEN

I en gryningsräd under tisdagen den 5 december greps och anhölls fem personer som är misstänkta för människohandel samt en person som misstänks för grovt näringspenningsbrott. Det handlar om en liga som ska ha tvingat andra människor att tigga och sedan lämna över pengarna.

– Vi har en brottstid från januari 2016 till december 2017, säger åklagare Anna Palmqvist.

Totalt 25 brottsoffer har identifierats. De flesta är mellan 20 och 40 år gamla men det finns även äldre personer och två minderåriga tonåringar bland offren.

Förhör hålls nu med både brottsoffer och misstänkta och senast 8 december måste åklagaren fatta beslut om att begära de anhållna personerna häktade.

Enligt polisen var det utredningen om den man i 60-årsåldern som utsattes för människorov och misshandel i våras som fick dem att påbörja en större utredning. En av de dömda männen är också släkt med en av de anhållna i människohandelshärvan. Flera av de misstänkta som ingår i den är också släkt med varandra.

Händelsen i våras är utredd och har avdömts i både Växjö tingsrätt och Göta hovrätt. I tingsrätten dömdes männen till 6 respektive 5,5 års fängelse. Men hovrätten, som meddelade sin dom onsdag 6 december, har valt att sänka straffen.

Skulle tigga i Växjö – utan att få pengarna

Mannen, som är i 60-årsåldern, kom till Sverige i våras. Han har uppgett att han lovades jobb i Sverige och att det var därför han reste. Men väl i Växjö uppmanades han att tigga och kördes till ett område med butiker.

I tingsrätten har mannen berättat att han uppmanades att säga ”hej hej” och sträcka fram en mugg. Pengarna skulle sedan de två män, 35 respektive 38 år gamla, som ordnat resan till Sverige ta hand om.

Men mannen vägra tigga och lämnade den plats där han skulle sitta. Han tillbringade natten på tågstationen i Växjö och gick dagen efter runt i centrum.

Männen kidnappade offret

35-åringen hittade mannen och sa till honom att kliva in i den bil han körde. Fler personer fanns i bilen och när de lämnats av på olika platser i Växjö trodde mannen att även han skulle bli avsläppt. Men istället slog 35-åringen honom med en tång, och körde sedan för att hämta 38-åringen.

Mannen kördes sedan ut i ett skogsområde där han misshandlades med en träpåk. I tingsrätten har mannen sagt att han trodde att han skulle dö, och att hans rygg var helt blå efter misshandeln.

Tingsrätten skriver i sin dom att ”Bemäktigandet och bortförandet av (NN) har uppenbarligen skett som ett led i en bestraffning för att han inte ville tigga”.

Misstänkta har gett olika versioner

De två åtalade männen har förnekat brott och under utredningen gett olika versioner om hur resan till Växjö gått till samt vem som haft en mobiltelefon som kopplats till brottet. Männen säger också att de inte sett offret förrän polisen visade bilder på honom.

Tingsrätten bedömde dock att att de åtalade männens uppgifter inte var tillförlitliga och dömde dem för brotten mot mannen som tvingades tigga.

35-åringen dömdes till sex års fängelse för människorov, grov misshandel och misshandel. 38-åringen dömdes till fängelse i fem år och sex månader för människorov och grov misshandel.

Sänkta straff i hovrätten

Göta hovrätt gjorde dock en annan bedömning och satte ner straffen för båda männen till fem års fängelse för 35-åringen och fängelse i fyra år och sex månader för 38-åringen.

zHovrätten konstaterar att mannen varit ”berövad friheten under några timmar” och att ”brottet präglats av hänsynslöshet”. Men skriver också i dom att ”brottet visserligen (är) mycket allvarligt men bör betecknas som mindre grovt” och därför sätts straffen ner.

35-åringen och 38-åringen ska även betala ett skadestånd på totalt 95 000 kronor till offret. Efter att de avtjänat fängelsestraffen ska de utvisas och förbjuds att återvända före september 2027.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bulgarien

Växjö