Försökte muta vårdare att skicka brev

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

41-åriga kvinnan sitter häktad för mord och mordförsök

1 av 9

Den 41-åriga kvinnan sitter häktad för mordet på sin pappa och mordförsöket på sin mamma.

Nu misstänks hon för att i häktet ha försökt muta en kriminalvårdare med 5000 kronor, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Jag vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo har suttit häktade sedan den 2 september.

De har båda fulla restriktioner – det vill säga ingen tillåtelse till någon kontakt med omvärlden utan åklagarens insyn. De enda som de får prata med är häktespersonalen och sina försvarsadvokater eftersom åklagaren befarar att risken är överhängande att de annars påverkar den pågående mordutredningen.

Brev till anhörig

Paret är misstänkta för mordet och mordförsöket i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti där kvinnans 68-årige pappa mördades och hennes 63-åriga mamma skadades svårt.

Den 41-åriga kvinnans advokat har sagt att hennes klient känner sig isolerad inne på häktet och hon nekar till brotten hon sitter häktad för.

Nu kan Aftonbladet avslöja att kvinnan utreds för att ha försökt muta en vårdare på häktet med 5 000 kronor.

Händelsen inträffade den 26 november och kvinnan ville att vårdaren för pengarna skulle posta ett brev åt henne till en anhörig till kvinnan.

Vårdaren ska dock ha nekat och larmat om incidenten som nu utreds.

Kammaråklagare Jessica Wenna vill inte kommentera uppgiften, men säger:

– Vi får information om vad som händer på häktet, och om det som du säger inträffat kan det röra sig om ett brott, och då är polisen skyldiga att upprätta en anmälan.

Finns det en sådan anmälan?

– Jag vill varken bekräfta eller dementera det.

Råder det sekretess på anmälan?

– Nej, en anmälan är normalt sett inte sekretessbelagd, men här kan det ju finnas ett syfte med att hon agerat på det sättet och det kan påverka hur andra personer som är intressanta i utredningen agerar.

Hjärtan och text

Den 41-åriga kvinnan har tidigare hamnat i problem inne på häktet då hon trots rigorös säkerhet skickade meddelanden till sin 18-årige pojkvän.

Meddelandena bestod av handskrivna lappar - som placerades i personliga förvaringslådor i gemensamma duschutrymmen.

I slutet av oktober, under en visitation av ett tvättrum, gjordes det första fyndet av personal från Kriminalvården: en lapp med hjärtan och text på ett utländskt språk.

Fler meddelanden av samma karaktär hittades.

Lapparna var signerade med kvinnans cellnummer på häktet i Uppsala.

Kontaktade polisen

I Kriminalvårdens efterföljande utredning ska upptäckten av de hemliga meddelandena ha klassificerats som allvarlig. En av de direkta åtgärderna som vidtogs mot 41-åringen var en razzia i kvinnans häktesrum.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gjorde häktespersonalen flera nya fynd i form av färdigskrivna meddelanden på lappar som gömts i rummet.

– Hon hade bland annat petat in lappar i pennornas korkar, säger en källa.

Publicerad:

LÄS VIDARE