Publicerad:
Uppdaterad:

Hon lämnade sin man – mördades

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 10

LUND. Den 40-åriga kvinnan var rädd för sin man.

Men när hon tog med sig sin son och flyttade till sina föräldrar höggs hon brutalt ihjäl i ett parkeringshus i centrala Lund.

I dag inleddes rättegången mot den 43-årige mannen som misstänks för mordet på sin hustru samt för misshandel av hennes familj.

Den 10 april misstänks den 43-årige mannen ha misshandlat sin fru, sin son och sina svärföräldrar. Kvinnan blev då så rädd för mannen, som hon varit gift med i över 20 år, att hon och sonen tillfälligt flyttade hem till sina föräldrar.

Mannen blev rasande över det. Kvinnan bodde i drygt en vecka hos sina föräldrar.

Jagade henne

Den 19 april skulle hon besöka sina kollegor på arbetet i Lund. Hon tog bilen och ställde den i ett parkeringshus i Lund.

Klockan 15.16 fick hon tre sms från sin make där han skrev: ”Jag älskar dig oerhört, i går var jag på krishantering, har de gett dig en tid, eller?”

Fyra minuter senare fick han svar från hustrun: ”Ja de gav mig en tid, jag ska gå.”

Tio minuter senare ska mannen enligt åtalet ha gått till attack. Han jagade hustrun genom parkeringshuset, kom ikapp henne och högg henne med en morakniv. Attacken avbröts av en förbipasserande man men han jagades iväg av den beväpnade 43-åringen.

Maken återvände sedan till sin skadade hustru och dödade henne.

Hela förloppet fångades av parkeringshusets övervakningskameror.

I dag vittnade kvinnans föräldrar i Lunds tingsrätt.

– Jag var rädd för honom och sa till henne att hon inte skulle åka själv. Jag erbjöd mig att köra. Men hon sa att det inte var någon fara, säger kvinnans pappa.

"Det kommer lugna sig"

Pappan har svårt att hålla känslorna i schack när han berättar om tiden före mordet på dottern. Rösten bryts flera gånger och han darrar. Bredvid honom sitter kvinnans 67-åriga mor. Hon gråter oavbrutet.

Mamman berättar att hennes dotter var rädd för mannen men att det var han som ville skiljas. Kvinnan hoppades att allt skulle ordna sig igen.

– Hon ville vänta med att skiljas. Hon sa att: Man måste vänta lite. Det kommer lugna sig, säger kvinnans mamma.

"Hon var rädd"

Under den första rättegångsdagen i Lunds tingsrätt lägger åklagaren fram åtalspunkt nummer ett mot mannen – misshandeln den 10 april. Där vittnade också parets 18-årige son.

Sonen berättade att 43-åringen blev arg när han och mamman skulle åka till morfar och mormor för att sova över. Han gick då till attack mot dem alla. Han och morfar fick övermanna pappan. Efter den kvällen var hans mamman rädd för sin man.

– Vi pratade om det samma kväll. Hon var rädd, säger sonen.

Under eftermiddagen vittnade den mordmisstänkte mannen. Han menar att det var hans svärfar som ville att han och hustrun skulle skiljas. Svärfadern sa enligt 43-åringen: "Det är lika bra att ni skiljer er om ni bråkar."

– Det var en hemsk förolämpning mot mig i mitt eget hem. Från en man som jag har respekterat som en far. Då tog jag en stor kniv och gick ut i trädgården. Jag mådde så dåligt att jag ville skada mig själv, säger 43-åringen.

"Jag mådde inte så bra"

Självmordsförsöket avstyrs av att svärfadern och sonen övermannar 43-åringen.

Sedan ska allt ha lugnat ned sig.

Tills kvinnan ska åka till svärföräldrarna och 43-åringen upptäcker att sonen ska följa med också. Då blir 43-åringen helt utom sig.

– Jag var inte beredd på att hon skulle ta barnet med sig. Jag gick ned på knä framför honom och bad honom att stanna. Jag mådde inte så bra och behövde hans stöd, säger han.

Rättegången fortsätter på torsdag och avslutas den 3 oktober.

Läs också:

Nya siffran: 251 dödade kvinnor

Läs vår prisbelönta granskning av kvinnovåldet.

KVINNORNA som mördades av män de älskat

MÄNNEN som dödar

BARNEN som blev kvar

 PLUS:  De föll offer för män

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN